Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
30 april 1980

Inhuldiging koningin Beatrix

Koninginnedag 1980, de dag waarop prinses Beatrix ingehuldigd werd als de nieuwe koningin, staat te boek als de meest roemruchtige uit de Nederlandse geschiedenis. Wat een feestelijke dag had moeten worden, mondde uit in een niet eerder vertoonde explosie van geweld en ordeverstoringen.

In de weken voorafgaand aan de troonopvolging is de stad vol gekalkt met leuzen zoals “geen woning, geen kroning” , “Kein Haus, kein Claus” en “Trix is ook niks”. Er leeft grote onvrede over de haperende aanpak van de enorme woningnood. De kraakbeweging en linkse partijen grijpen de inhuldiging aan voor een groot protest. Er is een politiemacht van 6000 man op de been gebracht, waaronder 1800 ME-ers. De directe omgeving van de Dam is hermetisch afgegrendeld en de binnenstad wordt met twee veiligheidslinies van de ME omringd. Bij de Blauwbrug raken de krakers en ME slaags. De ME is niet bestand tegen de vechtende mensenmassa en de stenenregen die op de politie neerdaalt en trekt zich gedwongen terug om de binnenste ring te verdedigen. Tijdens de inhuldigingsspeech van koningin Beatrix horen de genodigden in de kerk het geluid van overvliegende politiehelikopters en loeiende sirenes. Hoewel de ceremonie vlekkeloos verloopt, staat buiten de stad in brand. Uiteindelijk zullen 200 mensen en tientallen agenten gewond raken. Een groter contrast tussen de feestelijke inhuldiging van koning Willem-Alexander en die van zijn moeder is haast niet denkbaar.

Gerelateerd artikel

Koninginnedag 1980 ontaardt in ongekende stadsoorlog De Nieuwe Kerk: inhuldiging van het staatshoofd in "de stad Amsterdam als hoofdstad"