Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
10 april 1940

Kunstbunker Castricum voltooid

In de duinen van Castricum bevindt zich een geheime kunstbunker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneerde deze als veilige opslagplek voor de kunstschatten van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht.

Wie dacht dat de grootste kunstwerken van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de musea bleven hangen zit er volledig naast. Deze lagen veilig opgeslagen in verschillende bunkers in de duinen. Het eerste idee hiervoor ontstond naar aanleiding van een reis naar Spanje door Jonkheer Willem Sandberg, destijds conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij begon in 1939 met de aanleg van een bomvrije bunker in de Castricumse duinen die het nationaal kunstbezit moest beschermen tegen de gruwelen van de oorlog. Op 10 april 1940 was de bouw voltooid.

Na de voltooiing werden niet alleen de kunstwerken van het Stedelijk Museum zelf opgeslagen in hun bunker, ook de kunst van andere musea was er veilig. Zo deden Museum Boijmans van Beuningen, het Frans Hals Museum en diverse privéverzamelaars als de familie Van Gogh een beroep op het Stedelijk. Ook de schilderijen en prenten van het Rijksmuseum kregen er een veilige plek. Het bekendste voorbeeld is de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Eigenlijk was dit kunstwerk veel te groot voor de ingang van de bunker, het paste in de kist waar deze in was opgeslagen niet door de deur. Daarom werd de Nachtwacht opgerold. Later werd de Nachtwacht overgebracht naar de kunstbunker van Het Rijk in de duinen bij Heemskerk, waar meer ruimte was. Vandaar is het stuk op 24 maart 1942 naar een schuilplaats in de Sint Pietersberg getransporteerd.

Gerelateerd artikel

Nationale kunstschatten in de Castricumse Duinen Beeld, bom, bunker