IJmuiden

Met Jan Feith door de haven van IJmuiden (1933) IJmuider museum toont dynamiek havenstad Het Witte Theater IJmuiden: “Ik zit al mijn hele leven tussen de vis”

Week van de Industriecultuur

Het was even spannend of het dit jaar zou kunnen plaats vinden: de jaarlijkse Week van de Industriecultuur, waarin bedrijven hun deuren openzetten en de historische verhalen van de industriële geschiedenis tot leven komen met behulp van theater en workshops in het Noordzeekanaalgebied. Maar met een aangepast programma is er in de herfstvakantie van 9 tot en met 18 oktober toch van alles te doen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek!

>

Filmarrangement: Koopvaardij in WO II

In samenhang met de tentoonstelling ‘Koopvaardij en Visserij in 75 jaar bevrijd’ biedt het IJmuider Zee- en Havenmuseum een exclusief filmarrangement. Het filmarrangement heeft een middagvullend programma en is bijzonder omdat de curator, Willemina Oostenrijk, niet alleen het arrangement, film en tentoonstelling heeft samengesteld, maar ook op deze middag uw gastvrouw is.

>

Met de gele quarantainevlag in top

Quarantaineregels golden vroeger regelmatig. Grenzen gingen dicht, kapiteins mochten pas na toestemming van de gezondheidsautoriteiten schepen aanmeren. Wie zich niet aan de regels hield, riskeerde ten tijde van de Bataafse Republiek in ons land zelfs de doodstraf.

>

Bezoek Forteiland IJmuiden

Tijdens een aantal publieksdagen wordt Fort IJmuiden, het grootste fort uit de Stelling van Amsterdam, opengesteld. Kruip door de donkere gangen, bekijk het oorlogshospitaal of bezoek het wapen- en munitiemuseum. Plezier gegarandeerd!

>

Met Jan Feith door de haven van IJmuiden (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘IJmuiden, de haven van Groot-Amsterdam’.

>

IJmuider museum toont dynamiek havenstad

Een kruiwagen uit het Rijksmuseum in IJmuiden? Inderdaad. Te zien in het Zee- en Havenmuseum, gevestigd in de oude ‘Visscherijschool’. Zo’n honderd vrijwilligers zijn hier actief.

>

Velsen: het vertrek van het prinselijk gezin

Het is midden in de nacht van 11 op 12 mei 1940 als majoor Roest van Limburg, controleur-generaal van De Nederlandsche Bank wakker wordt gebeld. Generaal Best van de Vesting Holland vraagt hem of De Nederlandsche Bank een gepantserde geldauto heeft die ook geschikt is voor het vervoer van enige volwassenen en twee kinderen. Op dat moment weet hij nog niet zeker welke kostbare lading er vervoerd moet worden, maar de majoor heeft wel het donkerbruine vermoeden dat het om Prins Bernhard, Prinses Juliana en hun dochtertjes Beatrix en Irene zal gaan.

>

Portret van een stad: IJmuiden

“Op de sluizen van IJmuiden, heb ik jou vaarwel gekust. Op dat plekje bij de haven stelde jij me weer gerust. ‘k Kon mijn tranen niet bedwingen, afscheid nemen deed ons zeer. Op de sluizen van IJmuiden, daar zien wij elkander weer”, zong Max van Praag in 1949. Het gebied van IJmuiden werd al in de vroege IJzertijd, circa 800 v. Chr. bewoond, maar werd pas het IJmuiden van nu na de aanleg van het Noordzeekanaal. De stad groeide in de negentiende eeuw uit tot een van de grootste zeehavens van Nederland met een indrukwekkend sluizencomplex, brede stranden en twee markante vuurtorens. Herken jij alle kenmerken van IJmuiden in het onderstaande portret van de havenstad?

>

Persoonsbewijs gemeente velsen

Deze persoonsbewijzen waren van mijn opa en zijn moeder. In de oorlog woonden ze in IJmuiden, de Ruyterstraat 67. Op 22 Maart 1945 moesten ze evacueren naar de Genestelaan 6 in Driehuis. En later naar Bloemendaal.

>

Bange Russen en gelukkige vissen in sluizencomplex IJmuiden

Volkert Schaap, werkzaam bij Rijkswaterstaat, zet er flink de pas in. Hij verzorgt een rondleiding over het sluizencomplex van IJmuiden. Hij wil ons zowel de oudste sluizen als het spui- en maalcomplex laten zien. En die liggen een flink eind uit elkaar.

>