Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

7 Redenen om IJmuiden te bezoeken

IJmuiden ontstond tegelijkertijd met het Noordzeekanaal, groeide in de negentiende eeuw uit tot de belangrijkste aanvoerhaven van vis en is vandaag de dag de derde haven van Nederland.

Maak een wandeling over het grote strand, voel het knisperende zand tussen je tenen en ruik de zilte zeelucht. Geef je ogen de kost in de verschillende musea die in de havenstad te vinden zijn of proef al het lekkers uit de zee in één van de vele restaurants. Lees hieronder wat je allemaal kun doen en beleven in 7 redenen om naar IJmuiden te gaan.

1. Fraaie stranden en een sfeervolle boulevard

IJmuiden aan Zee kent één van de mooiste stranden in Noord-Holland. IJmuiden grenst in het zuiden aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een Hollands natuurgebied dat rijk is aan jonge zandduinen, duinrandbossen, landgoederen en stranden. Het fraaie Kennemerstrand ligt ten zuiden van de Zuidpier van IJmuiden en is ontstaan nadat de pieren van het Noordzeekanaal in de jaren zestig werden verlengd. Op het brede strand wappert al jaren de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding voor schone en veilige stranden. De Kennemerboulevard is door de diverse eettentjes, winkels en een trampolinecentrum tevens een goede plek om je te vertoeven voor een gezellige middag. Bovendien biedt het een prachtig uitzicht op de haven. Behoefte aan meer rust en ruimte? Of wil je misschien met je hond langs de branding rennen? Dan kun je ten zuiden van IJmuiden aan Zee terecht bij IJmuiderslag. Hier zijn honden het hele jaar door welkom.

Zonsondergang IJmuiden aan Zee

Zonsondergang IJmuiden aan Zee Bron: Flickr.com, Bas Boerman

2. Alles over de visserij, sleepvaart en haven

Als het weer een beetje tegenzit, kun je een middag goed vertoeven in de verschillende musea van IJmuiden. Neem bijvoorbeeld het Zee- en havenmuseum, gevestigd in het vroeg twintigste-eeuwse gebouw van de voormalige Gemeentelijke Visserijschool. Zet een stap terug in de tijd en leer over de maritieme geschiedenis van de IJmond. Van het graven van het Noordzeekanaal tot de bouw van verscheidene pieren en de welbekende sluizen. In het museum zijn speciale op thema ingedeelde expositiezalen met allerlei interessante objecten, informatie en beelden over de visserij, sleepvaart en over offshore activiteiten.

Bij het Zee- en Havenmuseum IJmuiden

Bij het Zee- en Havenmuseum IJmuiden Jmuider Zee- en Havenmuseum ‘de Visserijschool’, Havenkade 55, IJmuiden bovenbouw Urker visser UK 27, Wikimedia Commons

3. Slaapverblijf van twaalf Duitse soldaten

Het Bunkermuseum is een openlucht museum met vijf bunkers en reconstructies van Duitse loopgraven die de bunkers met elkaar verbinden. In verschillende diorama’s (kijkkasten of miniatuurwerelden) kun je een goede indruk krijgen van hoe het er vroeger uitzag. Zeer fascinerend is de reconstructie van een slaapverblijf waar twaalf Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog de nacht door brachten. Het museum kent tevens diverse rondleidingen, die jouw museumbezoek nog interessanter kunnen maken. Een ervaren gids vormt een onuitputtelijke bron van verhalen over alles wat je in het museum kunt zien.

Grote vuurtoren IJmuiden

Grote vuurtoren IJmuiden Bron: Flickr.com, Bart Koop-Henzen

4. Sluizen en vuurtorens: een waanzinnig schouwspel

Je hoeft geen museum binnen te stappen om je ogen de kijk te geven in IJmuiden. De sluizen en het Noordzeekanaal zijn alleen al een waanzinnig schouwspel; maar er is meer. De havenstad kent twee markante vuurtorens, een Lage van vierentwintig meter hoog en een Hoge vuurtoren van meer dan veertig meter hoog. Deze twee rode cilindervormige torens uit 1878 vormen een lichtlijn die de IJgeul en de ingang van de haven markeert. Bekijk de gietijzeren bouwwerken vanaf de kade of maak een rondvaart met de IJmuidense Rondvaart Maatschappij en aanschouw het gehele havengebied vanaf het water.

Forteiland IJmuiden

Forteiland IJmuiden

5. Een ondergronds gangenstelsel

Wil je op een unieke manier de tijden van vroeger herleven? Ga dan naar het forteiland van IJmuiden en dwaal door het gangenstelsel van het halfondergrondse fort in de Stelling van Amsterdam. Je kunt een historische rondleiding krijgen, maar ook zelf op onderzoek uit. Avontuurlijk ingesteld? Dan kun je op het eiland ook terecht voor activiteiten als boogschieten of abseilen. In het monument kun je na het bezichtigen van de pantsergalerij in een imposante koepelzaal terecht voor een zoete of hartige versnapering en een drankje. Je kunt daar ook royaal lunchen of uitgebreid dineren.

Grote Hal Forteiland IJmuiden

Grote Hal Forteiland IJmuiden Bron: Flickr.com, Alper

6. Vis fileren, roken en opeten

IJmuiden is een havenstad en het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel vishandels, visrokerijen en visspecialisten in de omgeving te vinden zijn. Sommige viswinkels zijn een ware attractie om te bekijken. Neem bijvoorbeeld Zeevishandel Nico Waasdorp BV, waar de vissen uit alle hoeken van de wereld op ijs worden gepresenteerd. Je kunt hier tevens workshops volgen en leren om vis te fileren, te roken of verschillende soorten vis te benoemen en de kwaliteit te beoordelen. Zin in een heerlijk versgebakken broodje met zoute haring of gerookte zalm om direct op te peuzelen? Neem dan een kijkje in de Volendammer Vishandel Molenaar, Visrokerij Smeding of bij de viswinkel van vishandel Tel, waar ze een ruim assortiment garnalen hebben.

Kennemerstrand IJmuiden aan Zee

Kennemerstrand IJmuiden aan Zee Bron: Flickr.com, Erwin van der Zande

7. Lekker uit eten

Houd je van lekker eten en wil je de verse vis niet op een broodje maar gegrild of gerookt op een bord met groenten en saus zien? Of wil je toch liever biefstuk, kip of een pastagerecht in plaats van vis? Dan kun je terecht bij de diverse restaurants die IJmuiden rijk is. Bij het visrestaurant Gerard van Es, die zich al sinds 1960 in de haven bevindt, wordt duurzame vis geserveerd, passend bij het seizoen. Het restaurant heeft een uitgebreid menu waarop je zo’n beetje alle eetbare soorten vis en zeevruchten kunt vinden. Tussen de pieren van IJmuiden kun je restaurant IJmond vinden, waar je veelal terecht kan voor een zakelijke lunch of diner, recepties en vergaderingen en waar je kunt genieten van een heerlijk vis- of ander gerecht in een huiselijke sfeer. Bij restaurant Kop van Haven heb je tevens een fraai uitzicht op het Noordzeekanaal en het passerende scheepvaartverkeer. Niet aantrekkelijk genoeg? Dan zijn er nog ongeveer veertien andere eetgelegenheden, van diverse strandtenten in het prachtige IJmuiden aan Zee tot aan een pizzeria of eetcafé met Spaanse tapas.

Auteur: Liza Koppenrade

Bronnen

VVV IJmuiden aan Zee, via: http://www.vvvijmuidenaanzee.nl/
Forteiland, via: http://www.forteiland.nl/
Zeehavenmuseum, via: http://www.zeehavenmuseum.nl/
Zeevishandel Nico Waasdorp BV, via: http://www.waasdorp.nl/

Publicatiedatum: 03/08/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.