Aalsmeer

Wandelen van Schiphol naar Calslagen - deel 2 Flower Art Museum: De Aarde lacht in bloemen Wandelen van Schiphol naar Calslagen - deel 1 Het puffende treintje uit Hoofddorp Varen en vissen op de Westeinder Korenmolen De Leeuw Hoog bezoek voor rozenexpositie Oosteinde Rijksmonument als hulpje in Stommeerpolder Terug in de tijd aan Mr. Jac. Takkade Alleen de Westeinder klotst nog De Waterwolftunnel: het ontstaan van de Haarlemmermeerpolder Legmeerdijk en FloraHolland Watertoren Aalsmeer: mooiste toren van Nederland Aalsmeer groeit over zijn grenzen heen Westeinderplassen Bloemenveiling / FloraHolland Amstelland en Meerlanden: bloemen uit Aalsmeer

Wandelen van Schiphol naar Calslagen – deel 2

Een leeuw met een paling in zijn poten. Een landingsbaan in het water. Een predikant die zijn kerk in brand schiet. Het wordt een boeiend tochtje vandaag. De vraag is wat Vrouwentroost te maken heeft met Napoleon. En: Gooide een boze Wim Kan echt zijn lintje in de plas?

>

Flower Art Museum: De Aarde lacht in bloemen

‘De aarde lacht in bloemen’ toont kunstwerken die laten zien hoe de aarde opleeft als de mens een stapje terug doet. Een grauwe muur buiten is omgetoverd in een kleurige ‘Wall of Flowers’. Wie ontworteld is, moet weer ‘aarden’. De tentoonstelling in het Flower Art Museum is nog tot en met 10 januari 2021 te zien.

>

Wandelen van Schiphol naar Calslagen – deel 1

Soms kan je er tijdelijk niet op uit trekken om een frisse neus te halen. Ga dan in gedachten even mee op een tochtje door diverse eeuwen – een tour voor thuis. Van het weilandje bij een torenfort naar de middeleeuwse heerlijkheid Calslagen. Dat doen we in twee etappes. Vandaag is de vraag: waarom doet de vlag van een bloemendorp denken aan een aardbei?

>

Het puffende treintje uit Hoofddorp

Haarlemmermeer ademt dynamiek. Schiphol werkt dag en nacht. Treinen schichten door de polder. Automobilisten razen banenbreed voort. Hier pufte een eeuw geleden een stoomtreintje.

>

Varen en vissen op de Westeinder

Aalsmeer is bekend als watersportcentrum. Maar wist je dat in de plassen een meerval zwemt, een joekel van wel twee meter lengte. Deze vis schuilt in het rietland, ‘de Wildernis’.

>

Korenmolen De Leeuw

In het centrum van het relatief kleine Aalsmeer torent korenmolen De Leeuw boven de omringende gebouwen uit; een markant silhouet midden op straat. De kleurrijke wieken vangen alle wind die nodig is voor de productie van ambachtelijke meelproducten, waarmee onder andere bakkerij Vooges in de Zijdstraat de lekkere molenbol maakt. Het malen van graan met een door wind aangedreven korenmolen in Aalsmeer gaat meer dan vierhonderd jaar terug. Zo oud is De Leeuw echter niet.

>

Hoog bezoek voor rozenexpositie Oosteinde

Op de halte Aalsmeer-Oosteinde was het juni 1916 een drukte van belang. Uit de hoofdstad kwamen extra treinen aan stomen om alle belangstellenden naar een rozententoonstelling te brengen. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik waren met hun hofauto’s naar Aalsmeer-Oost gereden. In tenten van zeildoek was de grote rozenexpositie opgesteld, je kon er zo van het stationnetje heen wandelen.

>

Rijksmonument als hulpje in Stommeerpolder

Hij staat daar stoer op de dijk, maar oogt wel wat verdwaald naast een woonwijk. Aan de andere kant van de dijk ligt een bedrijventerrein. De Stommeermolen herinnert aan de tijd dat het hard werken was om Aalsmeer droog te houden.

>

Terug in de tijd aan Mr. Jac. Takkade

Fiets of wandel de Mr. Jac. Takkade in Aalsmeer af en het voelt alsof je een eeuw terug gaat in de tijd. Hier staat molen De Zwarte Ruiter uit 1777. Je passeert een natuurzwembad uit 1928. Je ziet er het oeverland met eilandjes en watertjes zoals dat hier al lag in de jaren van het kolossale klotsende Haarlemmermeer.

>

Alleen de Westeinder klotst nog

Je zou zeggen dat Aalsmeer sinds de grijze oudheid aan de Westeinderplassen ligt. Dat is echter niet zo. Het oorspronkelijke Aalsmeer is verdwenen in het Haarlemmermeer. De bewoners trokken iets naar het oosten, waar ze veiliger waren voor het water. Dat is het dorp Aalsmeer dat we nu kennen. En de Westeinderplassen? Die zijn ontstaan in vijftiende eeuw. Toen was er zo veel vraag naar turf, dat rond Aalsmeer verschillende grote plassen zijn ontstaan. Die meren en plassen zijn later droog gelegd, alleen de Westeinder klotst nog.

>

De Waterwolftunnel: het ontstaan van de Haarlemmermeerpolder

Het gebied tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden werd in de late middeleeuwen door een aantal grote overstromingen geteisterd. Deze sloegen grote stukken land weg tussen al bestaande meren, zoals het Leidsche Meer, Spieringmeer, het Oude Haarlemmermeer en Hellemeer. Hierdoor ontstond er een gigantische waterplas die door oeverafslag steeds groter werd. Rond 1500 kon men van Aalsmeer over land naar Hillegom lopen. Eind zestiende eeuw was dit door de vorming van het aaneengesloten Haarlemmermeer niet meer mogelijk. Door de overwegend zuidwestenwind hadden met name de noordoostelijke oevers last van landverlies. De venige en drassige oeverlanden waren een makkelijke prooi voor deze niet te temmen ‘waterwolf’, de naamgever van de nieuwe tunnel onder de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

>

Legmeerdijk en FloraHolland

De veengronden rondom Aalsmeer werden vanaf de vijftiende eeuw intensief gebruikt voor de winning van turf. Dit gebeurde door ‘natte vervening’ waardoor er veel veenplassen ontstonden. Vervolgens ging door oeverslag bij deze veenplassen veel cultuurgrond verloren en werden de uitdijende waterplassen een steeds groter gevaar voor de omgeving. In de zeventiende eeuw begon men met het droogmalen van het Stommeer (1650) en Hornmeer (1674). Het grotere Legmeer, ook een verveende polder, werd pas tussen 1877 en 1882 drooggemalen. Dit gebeurde dertig jaar na de droogmaking van het Haarlemmermeer. De nieuwe grond bleek uitermate geschikt voor intensieve teelt van gewassen, bomen en planten. De Aalsmeerder bevolking stapte massaal over van de palingvisserij naar het kweken van fruit, planten en bomen.

>

Watertoren Aalsmeer: mooiste toren van Nederland

Als trouwlocatie is de toren populair, maar ook zonder uitspreken van het jawoord houdt iedereen in het dorp van deze fraaie toren en zijn spectaculaire ligging aan de Westeinderplassen. Monumentale Art Déco architectuur in een robuuste uitvoering, dat is wat ingenieur Hendrik Sangster in 1926 voor ogen had. Dit baken van Aalsmeer is terecht aangemerkt als een van de mooiste watertorens in Nederland.

>

Aalsmeer groeit over zijn grenzen heen

Wat in 1908 begon als bijzaak voor Aalsmeerse kwekers groeide uit tot een wereldwijde business. In dat jaar presenteerden zij hun producten als collectief in het buitenland. In 1912 werd de eerste coöperatieve veilingverenging opgericht. Honderd jaar later is de Aalsmeerse bloemenveiling gehuisvest in het grootste veilinggebouw ter wereld. Dat is ook nodig want er passeren jaarlijks 12 miljard snijbloemen de veilingklok.

>

Westeinderplassen

Westeinderplassen zijn het product van veenafgravingen door de eeuwen heen. De Westeinderplassen zijn het laatst resterende water in deze omgeving die u een indruk geeft van het landschap voor de inpoldering.

>

Bloemenveiling / FloraHolland

Nederland is de spil in de internationale sierteeltsector. Nederland is dan ook de plaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen, vanuit Europa, maar ook uit de rest van de wereld.

>

Amstelland en Meerlanden: bloemen uit Aalsmeer

In een paar uur tijd verkoopt de veiling in Aalsmeer miljoenen bloemen en planten. Elke dag weer, jaar in jaar uit. De bloemenveiling dateert van het begin van de 20e eeuw en is uitgegroeid tot een bedrijf met de oppervlakte van de staat Monaco.

>