Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Terug in de tijd aan Mr. Jac. Takkade

Fiets of wandel de Mr. Jac. Takkade in Aalsmeer af en het voelt alsof je een eeuw terug gaat in de tijd. Hier staat molen De Zwarte Ruiter uit 1777. Je passeert een natuurzwembad uit 1928. Je ziet er het oeverland met eilandjes en watertjes zoals dat hier al lag in de jaren van het kolossale klotsende Haarlemmermeer.

En dat alles pal naast Schiphol. Alleen de Ringvaart rond de Haarlemmermeer scheidt deze groene, natte oase van de altijd hectische luchthaven.

De Zwarte Ruiter

De Zwarte Ruiter is in 1777 neergezet om de Schinkelpolder (ook wel Zwarte Polder genoemd) te bemalen. Ongeveer een eeuw later werd deze molen verbouwd tot een korenmolen. Tot 1919 deed De Zwarte Ruiter als zodanig dienst. Er was een ingrijpende restauratie nodig om De Zwarte Ruiter weer recht op de fundering te zetten en op te knappen. Dat is achter de rug. Je kan de wieken van molen aan de Jac. Takkade weer zien draaien.

De Zwarte Ruiter

De eeuwenoude molen De Zwarte Ruiter staat wat verscholen tussen de bomen aan de Jac. Takkade.Foto: Willem de Vlaming- http://wdv-photography.weebly.com/

De Zwarte RuiterDe Zwarte Ruiter

In de tijd dat de molen hier verrees, stond hij vlakbij de grote open vlakte die het Haarlemmermeer toen was. De molenaar kon zodoende profiteren van de zuidwestenwind die over de watervlakte aan kwam waaien. Het Haarlemmermeer is midden negentiende eeuw drooggelegd en nu breken allerlei hoge gebouwen hier de wind. Bovendien is aan de oever van Ringvaart bij de Oosteinderpoel een broekbos gegroeid.

Kronkelende kreken

Bij de Jac. Takkade ligt een beschermd natuurmonument, een oeverland van drassige veeneilandjes en kronkelende kreken. Je kunt er echte koekoeksbloem de landjes paars zien kleuren. En er groeit zonnedauw en veenbes. Ook moerashei is er aangetroffen. Zoals Landschap Noord-Holland, de beheerder, constateert, ritselt het tussen de bossen en het riet van water- en rietvogels.

Seringenakker

Het gebied van de Oosteinderpoel kabbelen kronkelende kreken en zie je nog enkele seringenakkers. Kwekers moeten naar hun akkers varen.Foto: Willem de Vlaming- http://wdv-photography.weebly.com/

SeringenakkerSeringenakker

Hekgolven en zuigstromen van scheepvaartverkeer over de Ringvaart sloegen echter stukken veen van de oevers los. Je kon brokken Oosteinderpoel in de Ringvaart zien drijven. De natte oase van de Oosteinderpoel werd serieus bedreigd.

Modderworsten

Maar daar is onlangs iets op gevonden. Geotubes. Voor de oever van de Ringvaart is een sleuf gegraven, waarin als het ware heel grote worsten van geotextiel gevuld met bagger zijn gelegd. Deze geotubes van meer dan vijftien meter omtrek beschermen de oever tegen afslag. Bovendien wordt op en achter die geotubes een brede kraag riet geplant. En omdat de bagger in die worsten uit de Ringvaart komt, vallen de kosten mee.
Deze creatieve oplossing won in 2013 een landelijke prijs. Dankzij deze modderworsten hoef je niet meer te vrezen voor verder afkalven van de veeneilandjes in de Oosteinderpoel. Daarmee blijft dit oevergebied van de Ringvaart een belangrijk onderdeel van de Groene As. Dat is een ecologische ‘snelweg’ die loopt van de Westeinderplassen naar het Amsterdamse Bos en vandaar naar Spaarnwoude.

Oosterbad

Hoe het met de waterkwaliteit in de Oosteinderpoel staat? Dat kun je zien bij het Oosterbad. De jeugd uit Aalsmeer-Oost heeft er leren zwemmen. Gewoon in het open water. Bij de entree van Oosterbad (open van mei tot eind september) staat dat dit zwemwater aan de Jac. Takkade een score van drie sterren heeft. Uitstekend dus. Als het meezit, viert dit Oosterbad in 2028 het honderdjarig bestaan.

Schoolslag in Oosterbad

In het open zwemwater van het Oosterbad hebben talloze Aalsmeerse kinderen leren zwemmen. Achter het Oosterbad ligt het natuurgebied van de Oosteinderpoel.Foto: Willem de Vlaming- http://wdv-photography.weebly.com/

Schoolslag in OosterbadSchoolslag in Oosterbad

De man naar wie deze kade is genoemd, Jacobus Tak, was in zijn jaren een gewichtig man. Van 1853 tot 1878 was hij namelijk burgemeester van Aalsmeer. En deze jurist  deed het burgermeesterschap van Uithoorn er ook nog bij (van 1850 tot 1878). Maar in Uithoorn kreeg hij geen mooie kade naar zich genoemd – zelfs geen steegje. Nee, Aalsmeer heeft beter aan mr. Jacobus Tak gedacht.

Publicatiedatum: 07/08/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.