Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Korenmolen De Leeuw

In het centrum van het relatief kleine Aalsmeer torent korenmolen De Leeuw boven de omringende gebouwen uit; een markant silhouet midden op straat. De kleurrijke wieken vangen alle wind die nodig is voor de productie van ambachtelijke meelproducten, waarmee onder andere bakkerij Vooges in de Zijdstraat de lekkere molenbol maakt. Het malen van graan met een door wind aangedreven korenmolen in Aalsmeer gaat meer dan vierhonderd jaar terug. Zo oud is De Leeuw echter niet.

Molen De Leeuw

Tekening van korenmolen De Leeuw in Aalsmeer. Beeld: Liza Koppenrade

Molen De LeeuwMolen De Leeuw

Gele tegels voor de Kerkwetering

In 1547 vroeg een zekere Claes Jantz om het ‘recht op de wind’, zodat hij een korenmolen kon bouwen. Dit recht betekende tevens dat iedere Aalsmeerder het graan door zijn molen moest laten malen. Jantz kreeg groen licht en bouwde ‘de Kerkwetering’, een plichtmolen, aan het eind van het oude Molenpad; precies op de plaats waar nu het raadhuis staat.

De vierkante molen werd in de achttiende eeuw door een nieuwe vervangen, maar is nooit volledig verdwenen. De fundatie van de molen werd in 1960 ontdekt tijdens de bouw van het gemeentehuis. De fundatie zelf is voor het publiek niet meer in het echt te aanschouwen. Om de herinnering aan de zestiende-eeuwse molen in leven te houden, is zijn plaats met gele tegels in de vloer van de ‘raadskelder’ aangegeven.

Achtkantige grondzeiler

De molen die in de achttiende eeuw op de plaats van de Kerkwetering kwam, nu korenmolen De Leeuw, was ongeveer even groot als de molen van Claes Jantz. Hij was echter niet vierkant, maar achtkantig en bedekt met riet. Het ging om een grondzeiler, waarbij de zeilen bijna de grond raken. Deze korenmolen heeft tot 1863 zijn positie kunnen behouden.

In dat jaar werd de molen verhuisd naar een stuk land in de Zijdstraat in Aalsmeer, waar molenaar Martinus Den Ouden een stenen onderbouw had gemetseld. De achttiende-eeuwse grondzeiler werd bovenop de onderbouw geplaatst en is sindsdien door de hoogte in staat om de nodige wind op te vangen, onafhankelijk van de omringende bebouwing.

Levend monument

Sindsien vormt De Leeuw een baken in het dorpsgezicht van Aalsmeer. De markante korenmolen voldeed aan de behoefte van zijn tijd en heeft zich met enkele technische verbeteringen goed staande gehouden tot 1930. Hierna raakte hij ernstig in verval. Doordat de onderhandelingen om het bezit van de molen moeizaam verliepen, duurde het tot 1993 voor het startsein werd gegeven voor een grondige verbouwing.

Drie jaar later werd De Leeuw officieel geopend en in gebruik genomen. De gemeente droeg het beheer van de molen over aan Stichting Korenmolen ‘De Leeuw’. Tegenwoordig is de korenmolen een levend monument dat ambachtelijke meelproducten produceert en in het kader van cultureel-historische educatie regelmatig wordt bezocht door scholen en toeristen. De Leeuw is tevens een opleidings- en examenmolen voor toekomstige molenaars.

Je kunt de molen op dinsdag en zaterdag tussen 13:00 uur en 16:30 uur bezoeken en wat ambachtelijk meel kopen.Auteur: Liza Koppenrade

Bronnen

Korenmolen de Leeuw, http://www.korenmolendeleeuw.nl/

Korenmolen de Leeuw in Aalsmeer, http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=621

Publicatiedatum: 21/09/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.