Bussum

Met Jan Feith door het Gooi (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Door Gooiland op stap!’

>

De uitbarsting van naoorlogse volkswoede

Het mag dan vrede zijn in mei 1945, vredig is de situatie zeker niet. Nederland verkeert in totale chaos. Een uitbarsting van volkswoede richt zich op iedereen die maar van collaboratie wordt verdacht. Alle verdachten moeten worden opgepakt, met gezin en al. Als eind juni 1945 het eerste naoorlogse kabinet aantreedt, zijn al meer dan 100.000 mensen geïnterneerd. Ze worden hard aangepakt en de situatie in de ‘kampen’ waarin ze terecht komen is tergend. Een historicus schrijft later: ‘Het lijkt erop alsof de bewakers de methodes van de voormalige bezetters willen evenaren.’

>

Vliegramp in Bussum

Op 14 november 1957 werd Bussum door een vliegramp getroffen. Een Amerikaanse straaljager van de vliegbasis Soesterberg stortte vroeg in de middag neer op de Kolonel Palmkazerne aan de zuidoostkant van het dorp. Bij het ongeluk vielen vijf doden en zestien gewonden, de materiële schade was enorm. Maar als het vliegtuig een kwartier later was neergekomen, zou het aantal slachtoffers nog veel groter zijn geweest.

>

Adri en Gretha Pieck

Vanaf het laatste decennium van de negentiende eeuw tot en met de Eerste Wereldoorlog veranderde er veel in de maatschappij; deze periode kan dan ook met recht worden beschreven als een overgangstijd. Er werden bijvoorbeeld veel ontdekkingen gedaan (telefonie, elektriciteit, massaproductie) en de industrialisatie groeide snel. In de kunsten veranderde er in die periode ook veel. Er ontstonden destijds dan ook diverse nieuwe kunststromingen. Het werk van Vincent van Gogh heeft vanaf het begin van de twintigste eeuw tal van kunstenaars beïnvloed en hun oeuvre bepaald.  Bijvoorbeeld het werk van van de in Bussum wonende Adri en Gretha Pieck.

>

Werk nummer 2

De batterij Werk nummer 2 bij Bussum is net als Werk nummer 1 in 1879 gebouwd als onderdeel van het Offensief voor Naarden. Na de Eerste Wereldoorlog is het vestingwerk vervallen, maar de restanten van de wal zijn nog zichtbaar in het oppervlak van het terrein.

>

Werk nummer 1

Vanaf 1850 werd het ‘Offensief voor Naarden’ aangelegd om de Vesting Naarden, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, aan het oostfront te versterken. Belangrijkste werk van dit Offensief was Werk nummer 4 dat op het hoogste punt van de voormalige Bussumer Eng werd aangelegd. Hier aan de Koedijk werd in 1879 Werk nummer 1 aangelegd, een aarden verdedigingswerk dat echter in de loop der decennia vervallen raakte. Het voorterrein is het Gijzenveen, een venig terrein dat is verworven door het Goois Natuurreservaat. Op dit terrein is door afplaggen nieuwe natuur gecreëerd. Tegelijkertijd is het profiel van het aardwerk van Batterij 1 weer hersteld.

>

De Fransche kamp

Tegenwoordig is de Fransche kamp een natuurgebied in de bossen vlakbij Bussum. Hier ligt ook het seizoenskampeerterrein ‘De Fransche Kamp’. In de zomer kunnen mensen hier met een caravan, tent of een ander kampeermiddel kamperen. Als het te koud geworden is (tussen 1 oktober en 1 april) dan wordt de camping gesloten en transformeert het kampeerterrein tot een wandelgebied.

n

 

n

Lees hier hoe het Fransche kamp aan zijn naam komt

>

De tuinen aan de Oud Bussummerweg in Huizen

De tuin met deeltuinen is in twee fasen aangelegd naar ontwerp van D.F. Tersteeg, in de Architectonische Tuinstijl bij het landhuis De Maerle die in 1906 door K.P. de Bazel gebouwd, en in 1917 door H.W. Hanrath verbouwd is. De deeltuinen bestaan uit de symmetrische tuin tussen het huis en de weg, een verdiepte tuin ten zuiden van het huis en in aansluiting op tuindeel A, een symmetrische tuin met hoogteverschil grenzens aan de zuidwestgevel en in aansluiting op deel B en ten slotte een verdiepte bloementuin met put grenzen aan de noordwestgevel van de in die richting gelegen vleugel.

>

Station Naarden-Bussum

Het stationscomplex ligt aan de spoorlijn de ‘Oosterspoorweg’ van Amsterdam naar Utrecht/Amersfoort. Omdat het station aan de noordgrens van Bussum ligt, wordt het station ook door Naarden gebruikt. Het complex bestaat uit het hoofdgebouw, een eilandperron met wacht- en dienstruimten, een perronoverkapping en een transformatorhuisje.

>

De Bussumse watertoren: een nieuw duurzaam monument

Een bijzonder gebouw en dat is het: de watertoren Bussum in zijn nieuwe functie van kantorencomplex. Sinds de bouw van de oorspronkelijke toren in 1897 is hij twee keer van gedaante verwisseld. Maar altijd is de toren een herkenbaar en markant baken voor Bussum gebleven. Water speelt nog altijd een bijzondere rol in dit meest duurzame kantoorgebouw van Nederland.

>

MC Miker G

MC Miker G is de rapper van het vroege hiphopduo MC Miker G & DJ Sven uit Het Gooi, wereldberoemd vanwege hun hit Holiday Rap. Hij kan het overrompelende succes niet aan en raakt door drugsproblemen aan lager wal.

>

Brigitte Kaandorp

Comedienne, die begint als dè vertolkster van de Nieuwe Lulligheid (vakkundig geklets in de ruimte). Naarmate ze langer in het vak zit, krijgen de programma’s ook inhoudelijk meer lading.n

>