
Vliegende filmblikken
Als stukjes film laat werden aangeleverd was het soms een gevecht tegen de klok om het journaal van acht uur te halen. Omdat het journaal meestal vanuit Studio Vitus aan de andere kant van de spoorlijn werd uitgezonden kwam men soms voor dichte spoorbomen bij de Gooibergstraat. Dan stond men te wachten terwijl de wijzers van de Vituskerk al naar het uitzendtijdstip van acht uur kropen. Men besloot dit probleem op te lossen door voortaan eerst de portier van de Vitusstudio op te bellen. Die spurtte vervolgens per fiets naar zijn kant van de spoorlijn, waarna de filmcutter van dienst, soms tussen twee elkaar passerende treinen, het filmblik over de spoorbomen slingerde.

‘Toen’ NTS-kantoor Beerensteinerlaan.
Koot en Bie
Begon het Journaal met vijf medewerkers in 1956, begin jaren zestig waren het er al meer dan vijftig; de villa op de Beerensteinerlaan groeide uit zijn jasje. Het gebouw werd te klein om het personeel, bureaus en apparatuur een goede plek te geven. Al in 1962 vertrok het Journaal naar de Emmastraat in Hilversum. Daarna bevolkten het constructiebureau en de afdeling elektrotechniek de villa.

NTS-Journaal, nieuwslezer Frits Thors.
In 1975 werd het gehele pand gemoderniseerd en opnieuw ingedeeld. Verder werd er in 1977 een dependance van de Ambachtsschool in gevestigd en kwamen er weer filmmontagekamers in de villa. Ook de befaamde programmamakers Koot en Bie werkten hier aan hun humoristische en geëngageerde programma’s. In de jaren tachtig verliet de NOS het pand.

‘Nu’ NTS-kantoor Beerensteinerlaan.
Publicatiedatum: 30/09/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.