Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Studio Concordia in Bussum

Begin jaren zestig had de NTS een enorm tekort aan televisiestudio’s voor grote shows en toneelstukken met veel ruimte voor publiek. De NTS kende Concordia goed omdat daar in het verleden al heel wat televisieopnames waren gemaakt (de eerste in 1954). In 1961 huurde de NTS Concordia voor twee dagen in de week en begon meteen met een verbouwing. Concordia heeft nooit de beschikking gehad over een eigen regieruimte. Regie en techniek werden altijd uitgevoerd vanuit een reportagetrein van de NTS en ook de camera’s kwamen uit deze mobiele faciliteit. Later is er zelfs een overkapping gemaakt zodat de reportagetrein droog stond.

Voor de vuist weg

Steeds meer live-uitzendingen met publiek werden opgenomen in Concordia. Een daarvan was  het legendarische programma ‘Voor de vuist weg’ gepresenteerd door oud-Bussummer Willem Duys. In 1961 werden er 12 programma’s van Willem Duys met zijn goudvissen uitgezonden vanuit Concordia. Voor de vuist weg groeide uit tot een zeer succesvol programma en in 1963 werden er al ruim 60 uitzendingen gemaakt.

Studio Concordia anno 1964.

Nederland 2

In 1964 verleende de gemeente Bussum vergunning aan de NTS om voor een periode van tien jaar het hele theatercomplex te huren. Daarmee werd de laatste culturele accommodatie van het bloeiende Bussumse vereniging- en gemeenschapsleven dat men toen nog kende, opgeofferd aan de belangen van de televisie. In het midden van de jaren zestig werd Concordia steeds meer een technisch televisiecentrum. Op 1 oktober 1964 kwam ook Nederland 2 in de lucht.

Concordia tv-studio, De Spelbrekers anno 1962.

Brand Studio Vitus

In 1966 besloot de NTS dat Concordia het centrum zou worden voor de (experimentele) kleurentelevisie-uitzendingen. In maart 1971 brandde Studio Vitus volledig uit. In die nacht verloor de Nederlandse televisie haar technisch televisiehart en Bussum haar bevoorrechte plaats als ‘hoofdstad van de Nederlandse televisie’. Concordia werd toen in allerijl ingericht om veel taken van Studio Vitus over te nemen. Midden jaren zeventig werd Concordia ook veel gebruikt als opleidingsstudio en als schakel- en uitzendcentrum.

Concordia anno 2011.

De NOS besloot de huur van Concordia per 1 mei 1986 op te zeggen. Nadat de NOS naar Hilversum was vertrokken vonden commerciële omroepen er een plek. De laatste vertrok in het voorjaar van 2007. Daarna kwam er een kinderopvang in Concordia.

Publicatiedatum: 30/09/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.