Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De mooiste meubels moesten naar het stadhuis

In september werden alle Noord-Hollandse steden die een bezoek van Napoleon konden verwachten, geïnformeerd over een mogelijke komst van de Keizer. Naast diverse standaardvoorwaarden waaraan een plaats moest voldoen, was er een bepaalde mate van vrijheid met welke eer men Napoleon zou ontvangen. Enkhuizen koos onder andere voor een rijkelijk gemeubileerd stadhuis.

Een riant ingericht stadhuis

Naast het verzamelen van goede aankleding voor de Garde d’Honneur, voelde de maire zich ook verplicht het stadhuis op te leuken met een mooie aankleding. Van de burgerij werd gevraagd meubels en decoratie ter beschikking te stellen. Men had griffier Van der Velden alvast gevraagd suggesties te doen en de gezinshoofden hiertoe uit te nodigen: Zes tapijten, zes spiegels, twee tafels, 54 stoelen, twee secretaires, twee pendules etc.

Gezicht op het stadhuis en gezicht op het Oost-Indisch Huis te Enkhuizen, 1729, Hendrik Spilman, naar Abraham de Haen (II), 1752 – 1792. Collectie Rijksmuseum, objectnummer: RP-P-AO-7-54-1 (detail)

Degenen die niet in staat waren het voorgestelde te leveren kwamen met andere suggesties. De heer Duivens kon bijvoorbeeld geen tapijtjes kan leveren maar bood in plaats daarvan zijn tafel of bureau aan. De heren Van Loosen en De Vries konden geen twee gelijke spiegels leveren, terwijl een symmetrisch ingerichte ruimte toen erg belangrijk was. Daarnaast waren ze ouderwets. Het was niet zo zeer dat de heren niet wilden, maar ze stelden hoge eisen aan hun spullen. Niets dan het beste voor de keizer.Helaas was het werk allemaal voor niets geweest. Napoleon is nooit gekomen en het riant ingerichte stadhuis bleef heeft zijn hoge gast nooit mogen huisvesten.

Auteur: Emmie Snijders.

Bronnen:

Westfries Archief, toegangsnr. 0120 – Oud Archief stad Enkhuizen 1353-1815 (1872), inv. nr. 1994 – Stukken betreffende de ontvangst van Keizer Napoleon Bonaparte bij zijn eventuele komst naar Enkhuizen in oktober 1811.

Publicatiedatum: 07/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.