Napoleon in Amsterdam

Toen Napoleon in de herfst van 1811 Amsterdam bezocht, bood een groep vooraanstaande burgers onder leiding van de burgemeester hem de sleutels van de stad aan. Mattheus van Bree schilderde het tafereel. August Allebé maakte later een tekening naar dat schilderij.

Book 1 min

Sleutels van de stad

De Franse keizer Napoleon bracht op 9 oktober 1811 een bezoek aan Amsterdam. Hij arriveerde tegen de middag in de Diemermeer, net buiten de stad. Op de Oetewalerweg, nu de Linnaeusstraat, stond een ereboog opgesteld. Daar bood de burgemeester, omringd door prominente Amsterdammers, Napoleon de sleutels van de stad aan. Daarna reed de keizer op zijn witte paard in een grote stoet richting de stad. Voor hem uit gingen een erewacht en een door acht witte paarden getrokken koets met daarin keizerin Marie Louise. Door de Muiderpoort, waar ook een prachtige ereboog stond, ging Napoleon Amsterdam binnen.

Feestelijke ontvangst

Amsterdam gaf een groot feest om Napoleon en Marie Louise welkom te heten. Het had meer dan honderdduizend gulden gekost. De straten waren uitbundig versierd. De Amsterdammers hadden opdracht gekregen de Franse vlag uit te steken en hun huizen te versieren met groene guirlandes. Langs de route die de keizer aflegde stonden juichende soldaten en burgers. In de Reguliersbreestraat reed de keizer onder een grote ereboog door. Op de Dam kreeg hij een ceremoniële ontvangst. Het keizerlijke paar bezocht verder de schouwburg, woonde een bal bij en maakte een boottocht door de grachten.

Malaise

Eigenlijk viel er die dag weinig te vieren in Amsterdam. Het jaar ervoor had Napoleon Holland ingelijfd bij het Franse keizerrijk. De Fransen waren in oorlog met Engeland. Holland moest daarom meedoen met de handelsblokkade tegen de Engelsen. Daardoor kwamen er nauwelijks meer schepen naar Amsterdam. De handel kwam vrijwel stil te liggen. Veel Amsterdammers raakten hun baan kwijt en de armoede in de eens zo rijke handelsstad nam schrikbarende vormen aan.

Publicatiedatum: 05/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN