Friese Poort in Alkmaar voor Napoleon versierd

De Alkmaarse bevolking had zich op 15 oktober 1811 helemaal ingesteld op een bezoek van Napoleon aan de stad. Onderweg naar Den Helder zou hij namelijk Alkmaar aandoen. Hoe groot was de teleurstelling toen de bevolking hoorde dat Napoleon helemaal niet zou komen. Hij had voor een andere route gekozen, en die kwam niet langs de stad.

Book 1 min

Na het slechte nieuws kwam er snel ook weer goed nieuws. Op de terugreis van Den Helder naar Amsterdam kwam hij wél langs Alkmaar. Gelukkig, al het werk was niet voor niets geweest. Wel moest de fraaie ereboog verplaatst worden van de Kennemerpoort naar de Friese Poort. Napoleon zou nu immers via de andere kant de stad inkomen. Met man en macht werd er aan de ereboog gewekt. De dijk werd versierd met slingers. Het zag er prachtig uit. Almaar was er klaar voor!

Friese poort in Alkmaar.

Wachten op Napoleon

Op 17 oktober haastten de Alkmaarse burgemeester en de plaatselijke notabelen zich al om acht uur ’s ochtends naar de Friese Poort om Napoleon te verwelkomen. Om elf uur kwam er inderdaad iemand aan. Het bleek een koerier te zijn, die meldde dat de keizer niet zou komen. Opnieuw was de teleurstelling groot. Maar de teleurstelling sloeg om in enthousiasme toen om twaalf uur het bericht kwam dat Napoleon wél kwam en er al over een uurtje zou zijn.

Au revoir

Uiteindelijk kwam Napoleon tegen vieren aangesneld in zijn koets. Hij stopte bij de Friese Poort. Net lang genoeg om de met zorg opgestelde welkomstwoorden van de burgemeester te horen en de speciaal gemaakte stadssleutel in ontvangst te nemen. Al die tijd bleef Napoleon in zijn koets zitten. Na de noodzakelijke plichtplegingen zei hij “au revoir” tegen de verbouwereerde notabelen en snelde weer weg naar de Houttil. Daar wisselde hij in amper tien minuten de paarden van zijn koets en weg was-ie. Op weg naar het Paleis op de Dam, om daar te overnachten.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN