
Na het slechte nieuws kwam er snel ook weer goed nieuws. Op de terugreis van Den Helder naar Amsterdam kwam hij wél langs Alkmaar. Gelukkig, al het werk was niet voor niets geweest. Wel moest de fraaie ereboog verplaatst worden van de Kennemerpoort naar de Friese Poort. Napoleon zou nu immers via de andere kant de stad inkomen. Met man en macht werd er aan de ereboog gewekt. De dijk werd versierd met slingers. Het zag er prachtig uit. Almaar was er klaar voor!

Friese poort in Alkmaar.
Wachten op Napoleon
Op 17 oktober haastten de Alkmaarse burgemeester en de plaatselijke notabelen zich al om acht uur ’s ochtends naar de Friese Poort om Napoleon te verwelkomen. Om elf uur kwam er inderdaad iemand aan. Het bleek een koerier te zijn, die meldde dat de keizer niet zou komen. Opnieuw was de teleurstelling groot. Maar de teleurstelling sloeg om in enthousiasme toen om twaalf uur het bericht kwam dat Napoleon wél kwam en er al over een uurtje zou zijn.
Au revoir
Uiteindelijk kwam Napoleon tegen vieren aangesneld in zijn koets. Hij stopte bij de Friese Poort. Net lang genoeg om de met zorg opgestelde welkomstwoorden van de burgemeester te horen en de speciaal gemaakte stadssleutel in ontvangst te nemen. Al die tijd bleef Napoleon in zijn koets zitten. Na de noodzakelijke plichtplegingen zei hij “au revoir” tegen de verbouwereerde notabelen en snelde weer weg naar de Houttil. Daar wisselde hij in amper tien minuten de paarden van zijn koets en weg was-ie. Op weg naar het Paleis op de Dam, om daar te overnachten.
Publicatiedatum: 07/07/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.