Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Castricum

Buurschap Oosterbuurt in Castricum De Castricumse dorpskerk en de Kerkbuurt Stichting Oud-Castricum belicht een allemachtig mooi dorp in de duinen Waarom Noord-Holland méér dan een eeuw bijna leeg was Keramiekverzamelaar schenkt deel van zijn collectie aan Huis van Hilde Koloniaal scheepswrak bevat zoveel meer dan scherven Nieuwe canon voert je mee in de Noord-Hollandse geschiedenis Bijzondere (bij)namen: Alkmaar en omstreken Suiker in de koffie: genotsmiddelen uit Oost en West Achter de schermen: ‘Leven in Lagen’ Met Jan Feith aan zee (1933) Bronstijdmeisje Julia en de schatten van West-Friesland Vondst van de maand: kinderschoenen Een kijkje in de keuken van vroeger Oer-IJ, toen Noord-Holland een gatenkaas van meren was Van Viking tot Graaf van Holland Van West-Frisia tot Holland, te beginnen bij de Vikingen De mooiste middeleeuwse vondsten Hilde’s familie uitgebreid met Drechtje uit de Bronstijd Het Huis van Hilde Nationale kunstschatten in de Castricumse Duinen Werkzaamheden in het Provinciaal depot voor archeologie De sarcofagen van Oosterend, Hippolytushoef en Etersheim Decoratie uit de ijzertijd Blikvanger in staal Johanna's Hoeve en Camping Bakkum Watertoren Duin en Bosch te Castricum Knorrebotten, bikkelen en knikkeren: kinderspelletjes in de 17e eeuw Hoe dateert een archeoloog zijn vondsten? Opgraven in Noord-Holland: Wat zijn de spelregels? Kogelpotten Het nieuwe Depot voor Bodemvondsten een stap dichterbij De vroege middeleeuwen in Noord-Holland Castricum: het verongelukken van de vroedvrouw Castricum, forensendorp en badplaats Pastoor van Corneliuskerk door SD ondervraagd Corneliuskerk in Limmen De kalkovens in Akersloot De legendarische Zanddijk en het begin van ons deltaverleden Noordkop: Engels-Russische invasie Vondsten in het veenmoeras

Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall bunkers sinds de oorlog

Behouden, slopen of hergebruiken? De bunkers van de Atlantikwall tekenen al 80 jaar de kust en het duingebied van Noord-Holland. Wat gebeurde er na de oorlog met deze betonnen herinneringen? Het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde laten in een tijdelijke tentoonstelling met niet eerder getoond beeldmateriaal uit de historische collectie Provinciale Atlas Noord-Holland en archeologische objecten van recente opgravingen het naoorlogse gebruik van de bunkers zien.

>

Ommetje Oosterbuurt met Oer-IJ gids

Zondag 8 september organiseert stichting Oer-IJ weer een maandelijks ommetje in Oosterbuurt in Castricum. Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding vertelt een gids over de bewonings- en ontstaansgeschiedenis van het buurtschap.

>

Buurschap Oosterbuurt in Castricum

In het zuidoosten van Castricum ligt de Oosterbuurt, een van de oudste buurten van het dorp. Aan de Breedeweg staan enkele oude boerderijen die herinneren aan het agrarische verleden.

>

Speciaalbierroute door het Land van Hilde

Ontdek de lekkerste speciale bieren die Castricum (en omstreken) te bieden heeft. Fiets op zaterdag 28 september langs vijf verschillende horecagelegenheden in het ‘Land van Hilde’, het gebied rond Archeologiemuseum Huis van Hilde, en geniet op elke locatie van een speciaalbiertje en bijpassend hapje.

>

Oer-IJ-lezingen 2024

Stichting Oer-IJ bestaat 10 jaar. Daarom organiseert de stichting ook dit najaar in samenwerking met Huis van Hilde een serie van vijf interessante lezingen. Tijdens de lezingen komen aansprekende onderwerpen aan bod zoals de geschiedenis van de Atlantikwall, bio-based bouwen en de verrassende natuur van het Oer-IJ-landschap. Op 3 oktober trappen Jos Teeuwisse en Mees Hartveld de lezingenreeks af met een terugblik op 10 jaar Stichting Oer-IJ.

>

Zomervakantie in Huis van Hilde

Huis van Hilde heeft ontzettend veel zin in de zomer! Jij ook? Kom langs want er is van alles te doen. Volg een gratis kinderrondleiding en ontdek het geheim van Hilde. Of ga aan de slag als junior archeoloog. De echte puzzelaars kunnen hun hersenen kraken bij de break-in-box Bodemgeheimen. In de zomervakantie is Huis van Hilde elke dag open: van maandag tot en met vrijdag van 10 – 17 uur, en op zaterdag en zondag tussen 11-17 uur.

>

De Castricumse dorpskerk en de Kerkbuurt

In de delta van het Oer-IJ, waar de oude Rijn nog in de Noordzee uitmondde, aan de eeuwenoude weg tussen Haarlem en Alkmaar, is Castricum ontstaan. In de eerste helft van de 11e eeuw werd een kerkje gesticht. De kerktoren is in de 15e eeuw toegevoegd, waarna het schip met de toren is verbonden en een nieuw koor is gebouwd in gotische stijl.

>

Onbekende boerderijtypes ontdekt op oude kaarten

Amateurarcheoloog Mark van Raaij heeft op oude kaarten twee onbekende boerderijtypes in Kennemerland ontdekt: de Kennemer langhuisstolpboerderij en de berghuisboerderij. Aan Oneindig Noord-Holland legt hij uit hoe hij hier tijdens zijn onderzoek op stuitte en wat deze boerderijen zo bijzonder maakt.

>

Keramiekverzamelaar schenkt deel van zijn collectie aan Huis van Hilde

Veertig jaar verzamelde Sjek Venhuis uit Santpoort-Noord schotels, kommen en vuurklokken uit de zestiende en zeventiende eeuw. Het is keramiek met een hoge museale waarde, maar omdat ook Sjek niet het eeuwige leven heeft, schonk hij een groot deel van zijn collectie aan archeologisch museum Huis van Hilde in Castricum.

>

Koloniaal scheepswrak bevat zoveel meer dan scherven

Ruim twintig jaar geleden trof garnalenkotter Emmie een mysterieuze houten kist met kapmessen in haar net. Deze vondst vormde het begin van een lang onderzoek naar het zogenaamde ‘Schervenwrak’, dat in 1822 op de Rede van Texel verging. Het schip, dat met gereedschap en luxegoederen op weg was naar een suikerplantage in de koloniën, is nu onderwerp van een nieuwe tentoonstelling in archeologiemuseum Huis van Hilde.

>

Bijzondere (bij)namen: Alkmaar en omstreken

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: Alkmaar en omstreken.

>

Suiker in de koffie: genotsmiddelen uit Oost en West

Tijdens de zeventiende eeuw maakten Nederlanders kennis met allerlei exotische voedingswaren, zoals koffie, thee, suiker en specerijen. Deze goederen werden uit het verre Oost- en West-Indië aangevoerd door de VOC en de WIC, die de overzeese handel beheersten. Het waren echte luxeproducten, die alleen welgestelde Nederlanders zich konden veroorloven.

>

Achter de schermen: ‘Leven in Lagen’

2021 is het jaar van het ‘Ode aan het landschap’. Maar hoe is het landschap om ons heen en onder onze voeten eigenlijk ontstaan? Projectleider Mart van de Wiel geeft Oneindig Noord-Holland een kijkje achter de schermen bij de nieuwe tentoonstelling ‘Leven in Lagen’ bij Huis van Hilde en deelt zijn favoriete verhalen.

>

Met Jan Feith aan zee (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘In den zeewind langs onze Noordzee-kust’.

>

Bronstijdmeisje Julia en de schatten van West-Friesland

De familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ in Huis van Hilde toont topvondsten uit de Bronstijd, gevonden bij de aanleg van de Westfrisiaweg. Deze grote archeologische opgraving geeft ons een goed beeld van Julia en het landschap waarin zij leefde.

>

Vondst van de maand: kinderschoenen

Elke maand presenteert Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, de vondst van de maand. Daar krijgen deze bijzondere bodemvondsten een eigen vitrine, op Oneindig Noord-Holland worden ze met een verhaal in het zonnetje gezet. Deze maand staan kinderschoenen centraal.

>

Een kijkje in de keuken van vroeger

Huis van Hilde vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van gevonden objecten. De bodem is rijk én springlevend. Wat vertellen deze objecten ons over wat we aten? De nieuwe tentoonstelling ‘Hilde schept op; over eten van vroeger’ laat zien dat dat wel eens heel anders is geweest.

>