Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Texels bierbrouwerij

Midden tussen de uitgestrekte groene weilanden, onder de onmetelijk hoge waddenlucht, aan de rand van natuurgebied 'De Hoge Berg' staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu koperen brouwketels.

Texels bierbrouwerij. Voormalige zuivelfabriek.

Van zuivelfabriek tot bierbrouwerij

In 1994 richtte metselaar Harry Bonne, na een aantal jaren thuisbrouwer te zijn geweest, de Tesselse Bierbrouwerij op. Hij kon een deel van de kaas- en melkfabriek ‘De Eendracht’ huren. De brouwerij werd ingericht met apparatuur afkomstig uit de zuivelindustrie. Na de opening van de brouwerij op 25 juni 1994 was het direct een succes: elke Texelaar wilde het bier van eigen bodem natuurlijk uitproberen. De Skuumkoppe werd een begrip op Texel.

Logo Texels speciaalbier

Een nieuwe start

Al in 1999 bleek dat er flink uitgebreid moest worden als Harry Bonne de brouwerij rendabel wilde maken. De andere keus was om terug te gaan naar thuis brouwen, maar daarvoor was de huur te hoog. Besloten werd om de brouwerij te sluiten. Er werd een nieuwe eigenaar gezocht en Groninger Jaap van der Weide nam de leiding van de brouwerij in mei 1999 over. De nieuwe eigenaar besloot om de ‘x’ terug te brengen in de naam vanwege de ‘export naar het continent’. Er werden nieuwe recepturen bedacht en dit leidde tot volmoutige bieren. En zo maakte de brouwerij een nieuwe start.

Texel. Beeld: Damian Witkowski via flickr.com.

Verweven met de natuur

Het bier van Texel is nauw verbonden met de ongerepte natuur van het eiland. De brouwmeesters brouwen de Texelse bieren met behulp van het door de duinen gezuiverde water. Sinds 2003 gebruikt de brouwerij alleen nog maar op Texel geteelde brouwgerst. Bovendien wordt hop en een giststam gebruikt die alleen op Texel te vinden is. Dat maakt de speciaalbieren tot een puur product van Texel. En wanneer het bier in volmaakte rust rijp, zorgen de Texelse schapen voor leven in de brouwerij als ze worden getrakteerd op bostel: het restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen.

Texelse schapen. Beeld: Wikimedia Commons.

Skuumkoppe, Goudkoppe en Noorderwiend

Waar enthousiaste hobbybrouwers de basis legden werkt nu een groot team geschoold op de befaamde ‘bieruniversiteit’ van München. Het leverde het Texelse bier al vele onderscheidingen op: onder andere Beste Bockbier en Lekkerste Bockbier. De bierbrouwerij heeft verschillende vaste bieren (Skuumkoppe, Goudkoppe, Wit, Eyerlander, Dubbel, Tripel, Donkerd, Vuurbaak) en enkele seizoensbieren (Bock, Stormbock, Noorderwiend, Springtij).

Texelse bieren. Beeld: Wikimedia Commons.

Ga proeven

Kun je zilte Waddenlucht proeven in een glas bier? Dat kun je zelf ontdekken in het gezellige proeflokaal van de Texelse Bierbrouwerij, met het aangename zonneterras dat uitzicht biedt op De Hoge Berg en het dorpje Oudeschild. Het is het hele jaar door te bezoeken. De openingsdagen zijn afhankelijk van het seizoen en dan zijn er vaste rondleidingen om 15.00 uur en 16.00 uur.

Auteur: Eva van Dijk

De Hoge Berg, Texel. Beeld: Tom Jutte via Flickr.com.

Bronnen

www.texels.nl

www.cambrinus.nl

Publicatiedatum: 03/05/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.