Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Brouwerij t IJ: bier in een oud badhuis

Brouwerij ’t IJ, gelegen onder de wieken van Molen de Gooyer is een proeflokaal waar Amsterdammers, maar tegenwoordig ook veel toeristen, graag een biertje komen drinken. In wat vroeger een badhuis was wordt nu al het bier zelf gebrouwen. Bezoekers kunnen proeven van bier met namen als Columbus, Zatte en Struis, allen met het bekende struisvogellogo.

Volksdrank

Bier is al zo oud als de stad zelf en was lange tijd volksdrank nummer één. Iedereen dronk het, ook kinderen, omdat het water niet zuiver was en bier verschillende voedingsstoffen bevatte. Bier was daarnaast lange tijd, samen met haring en graan, de belangrijkste motor van de Amsterdamse economie. Vanaf de 18e eeuw gaat het achteruit met de vele Amsterdamse brouwerijen: ze gaan dicht of worden overgenomen door grotere brouwerijen. In de laatste decennia van de 20ste eeuw komen er echter weer kleine Amsterdamse brouwerijen bij, waarvan Brouwerij ’t IJ er één van is. De brouwerij werd opgericht in 1985.

988337cb0611971120b92438d7873cc16765879b

Flesjes bier met het struisvogellogo. Foto: Brouwerij ’t IJ.

Hobby-brouwer

Oprichter Kasper Peterson kwam oorspronkelijk uit de muziekscene, waar hij een aantal succesvolle nummers schreef voor de band ‘Drukwerk’. Daarnaast brouwde al geruime tijd bier als hobby, gewoon in zijn eigen keuken, waarbij vrienden en familie mochten proeven. Om zich meer toe te leggen op het bierbrouwen liep hij stage bij een Belgische bierbrouwerij. In 1985 vond hij een geschikte locatie om bier te brouwen: het leegstaande badhuis Funen aan de Funenkade in Amsterdam-Oost.

338d2207832f3511b705c7e3afa09f8e84885efc

Buitenkant van Brouwerij ’t IJ. Foto: Nikki Pootjes.

Rondleiding

Voor wie geïnteresseerd is in het bierbrouwen en de geschiedenis van Bierbrouwerij ’t IJ; elke vrijdag, zaterdag en zondagmiddag worden er rondleidingen gegeven door de brouwerij. Tijdens de rondleiding kun je nog goed zien dat het gebouw vroeger een badhuis was en daarnaast leer je meer over het ambachtelijke brouwproces en de soorten bieren die ’t IJ brouwt. Daarna kun je uiteraard genieten van een welverdiend biertje.

b6fe521a59d28287e0385aaae22bd3866cb64d6a

Binnen in het proeflokaal. Foto: Nikki Pootjes.

Publicatiedatum: 04/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Richard van Dorp schreef:

    Kasper Peterson heeft nooit bij Drukwerk gezeten of nummers geschreven voor hun geschreven. Hij zat in 1977 bij de band Door Mekaar waar hij het originele nummer Je loog tegen me schreef dat toen nog de titel Terug uit Troje had. Drukwerk heeft dit nummer op aanraden van Kasper opnieuw opgenomen en Kasper kreeg alle Buma/Strema gelden en heeft toen in 1981 Brouwerij ’t IJ gekocht. Ik heb dit verhaal uit betrouwbare bron van Harry Slinger zelf omdat ik hem vorige week nog in de radiostudio heb geinterviewd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.