Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amstel (met) Bier

In grote getale kwamen ze die zomerdag naar de “geniesluis”, opgeschoten knapen die de zwemkunst meester waren. Het was in het zwembadloze Uithoorn voor gezinnen een geliefde plek om de kinderen te laten zwemmen en hen op de oever in de gaten te houden.

Provinciaal monument op Werelderfgoedlijst

Maar het was nu niet alleen ongekend druk, het was ook nog eens ongekend vrolijke boel. Onophoudelijk doken de knapen naar de bodem van de sluis om daarna met een of meer flesjes Amstelbier onder luid gejuich boven te komen. Als een lopend vuurtje was het door het dorp gegaan: bij de sluis is een boot met bier omgeslagen. Achterhaald door de tijd was de Stelling van Amsterdam, een harnas van 135 km voor de stad, toen zij gereed kwam. Krachtiger geschut, zwaardere explosieven en vooral vliegmachines waren daar debet aan.

Fort aan de Drecht. Collectie SOUDK, foto Peter Schat.

Het Fort aan de Drecht verdedigde de verdwenen dam en inundatiesluis ter hoogte van de roeiloods. Vanwege bezuinigingen en omdat dit deel van de Stelling goed door onderwaterzetting te verdedigen viel, is het fort sober uitgevoerd met een losse pantserkazemat in het midden van de frontwal. Maar het biedt u vandaag de dag de gelegenheid om een klein museum, een galerie inclusief de ontijzeringsinstallatie, kunstenaarswerkplaatsen en een café-restaurant te bezoeken. Voor het fort staat de (particuliere) fortwachterswoning (1994) en een opslagloods (1888). Het fort werd in 1884 aanbesteed en voltooid in 1911; er was een bezetting van 178 man.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 07/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.