Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bier brouwen in een oude kapperszaak

Aan de Schans in Uithoorn zat op nummer 17 meer dan een eeuw een kapperszaak. In het pand dat uit het eind van de 18e eeuw dateert is tegenwoordig bierbrouwerij De Schans gevestigd.

Knippen en scheren

Zomer 1954. Alle stoelen tegen de drie wanden waren bezet met druk pratende mannen. “Wie is de laatste?”, vroeg de binnen stappende jongen van een jaar of tien. “Jij”, was het antwoord. De jongen opnieuw: “Wie is er voor mij?” “Wij” was het antwoord. Met een rood hoofd probeerde hij het nog een keer: “Wie was de laatste voor mij?” Er werd gewezen op een onmiskenbare boer. Hij zag dat de jongen moest blijven staan. “Je mag wel bij mij op schoot komen zitten, hoor”, bood hij aan. “Nee dank u, mijn vader vindt het niet goed dat ik mij met vreemde mannen inlaat.” Een bulderend gelach klonk in de herenkapperszaak van Jaap de Mare. Moeder De Mare kwam binnen met een kopje thee, netjes met een schoteltje op het kopje (tegen de haren). Ondertussen brak de jongen zijn hoofd over de betekenis van de spreuk onder de reclame van ‘De Vergulde Hand’: “Hij die als vriend hier binnen gaat, komt nooit te vroeg doch steeds te laat.”

Bierbrouwerij De Schans, 2012. Collectie SOUDK, foto Chr. Woerden Jzn.

Bedrijvigheid op de Schans

In het pand was links op huisnummer 17 de kapperszaak van de familie De Mare gevestigd. Van 1879 tot 1987 werden hier boeren en heren zonder afspraak geknipt en/of geschoren; dus ook jongens. De zaak was slechts een raam-plus-een-deur groot. Het gezin De Mare woonde er achter. Naast de kapperszaak had je op nummer 19 een pand met drie ramen en een deur. Nummer 21 had twee ramen en een deur uiterst rechts.

Buurman van kapper De Mare was jarenlang de goud- en zilversmid Sparnaaij. Hij had de twee panden in 1884 gekocht en dreef al sinds 1849 deze nering. In 1963 verhuisde de winkel naar de Dorpsstraat. De bierbrouwer voegde de drie woningen rond 1998 samen tot één pand.

Bergen sneeuw in de Schans, 1942. Naast het pand met de klokgevel staat de kruidenierswinkel van Wim de Hollander Sr.; beide panden hebben plaats moeten maken voor een parkeerterrein. Op de achtergrond nog de romp van korenmolen Het Lam uit 1673. Ook deze heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw. Foto mevr. T. Bosman-Sparnaaij, collectie SOUDK.

Naast het pand met de klokgevel staat de kruidenierswinkel van Wim de Hollander Sr.; beide panden hebben plaats moeten maken voor een parkeerterrein. Op de achtergrond de Schanskerk die een nieuwe bestemming krijgt en de romp van korenmolen Het Lam uit 1673. Ook deze heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 06/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.