Bakens in het Landschap

Kerktorens, vuurtorens, maar ook watertorens, zijn sinds mensenheugenis herkenningspunten voor reizigers. Bakens in het landschap. Ze wijzen de mensen de weg. Oneindig Noord-Holland verzamelt de verhalen over zulke bakens.

Verhalen

Echtparen vereeuwigd

Ze zijn jong, ze zijn rijk, ze zijn pas getrouwd. Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn in 1634 geschilderd door Rembrandt. In het najaar van 2015 werden de bijzondere huwelijksportretten door Nederland en Frankrijk gekocht. Sinds begin maart 2016 hangen ze in het Louvre in Parijs. En vanaf 2 juli 2016 zijn de portretten drie maanden lang op een ereplaats naast de Nachtwacht in het Rijksmuseum te bezichten. Daarna gaan ze naar het museumatelier voor restauratie.

>

De verdwenen Heilig Bloedkapel

De hosties die in 1421 in Zanegeest, een buurtschap ten oosten van Bergen, in een kelk aanspoelden tijdens de Sint-Elizabethsvloed, waren afkomstig uit de kerk van Petten. Nadat het zeewater waarmee de hosties waren doordrenkt in de parochiekerk van Bergen in een bloedachtige stof waren getransformeerd, werd dit als een wonder gekenmerkt en werd Bergen een bedevaartsoord.

Lees meer

>

Rijnierse BV, ruim twee eeuwen een familiebedrijf

Rijnierse BV is trots op haar predikaat ‘hofleverancier’ dat in 1993 is verleend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. We gaan even terug in de tijd en halen een paar feiten naar voren. In januari 1793 nam een zekere Simon Reinierse, inwoner van Haarlem, het woonhuis met winkel over van de timmermansbaas Willebrodus van Horstok, wonende te Tetterode (Overveen). Hij verzocht daarbij aan de Edele Groot Ambachtsheren zich als timmermansbaas te mogen vestigen, in plaats van gemelde Horstok. Hierop werd welwillend beschikt.

>

Westertoren: het bekendste baken in Amsterdam

Aan de voet van die mooie Wester Heb ik vaak in gedachten gestaan 'k Heb er dikwijls staan te dromen Van die mooie, die fijne Jordaan (fragment ‘Aan de voet van de Oude Wester’ – Willy Alberti)    De Westertoren is misschien wel het bekendste baken in Amsterdam. Als symbool voor de Jordaan is de kerk veel bezongen, geprezen en geschilderd. Ook vormde het een belangrijk meetpunt voor plaats en tijd.

>

Sint Nicolaaskerk: een boegbeeld van Amsterdam

Schuin tegenover het Centraal Station staat de Sint Nicolaaskerk als een prachtig boegbeeld van de stad. Al sinds de negentiende eeuw domineert deze katholieke kerk de skyline van Amsterdam.

>

De Zuiderkerk levert mooie plaatjes op

De Groenburgwal is voor velen één van de mooiste grachten van Amsterdam. En als je op het houten ophaalbruggetje gaat staan met je gezicht gericht naar het noorden snap je ook waarom. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de gracht en de Zuiderkerk. Veel toeristen maken hier foto’s, maar vroeger moet het ook al een mooie plek zijn geweest. Niemand minder dan de Franse impressionistische schilder Claude Monet schilderde dit stukje Amsterdam. Op zijn schilderij is de toren van de Zuiderkerk prominent in beeld.

>

Taibah moskee: de witte parel van de Bijlmer

Ook Amsterdam Zuid-Oost, bekend om zijn vele hoogbouw, heeft er sinds 1985 een bijzonder baken in het stedelijk landschap bij: de Djame Masdjied Taibah moskee. De witte moskee, met grote koepels en grote minaretten staat in contrast met de omgeving. Het gebouw wordt omgeven door ietwat grijzige flatgebouwen en een metrolijn die pal naast de moskee ligt.

>

Ronde Lutherse Kerk of de Lutherse Dikzak

De Lutherse dikzak, zoals de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel ook wel wordt genoemd, heeft in haar geschiedenis verschillende keren een hevige brand meegemaakt. Dankzij restauraties en verbouwingen is deze bijzondere koepelkerk nog steeds zichtbaar aan de Amsterdamse Singel. Het gebouw is tot op heden het oudste monumentale kerkgebouw van de lutheranen in Nederland.

>

De Kolenkit: markante wederopbouwkerk

Veel mensen zullen bij het horen van markante gebouwen in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer meteen denken aan de Opstandingskerk, pal gelegen naast de Bos en Lommerweg. De kerk is  beter bekend onder de naam de Kolenkit, vanwege de vorm van de toren. De buurt daaromheen dankt zijn naam weer aan deze bijnaam: de Kolenkitbuurt. Deze buurt is onderdeel van de enorme stadsuitbreidingen die na de Tweede Wereldoorlog het aanzien van Amsterdam voor een groot deel hebben veranderd.

>

Watertoren Zandvoort: wie redt de toren?

De watertoren, zo dicht bij de kust, is een onmisbaar baken én steunpilaar voor de identiteit van badplaats Zandvoort. Voor veel bewoners is het ondenkbaar dat deze toren, net als zijn voorganger, zou kunnen verdwijnen. Na de Tweede Wereldoorlog bracht de bouw van een nieuwe toren de bevolking van Zandvoort geloof in de toekomst.

>