Bakens in het Landschap

Kerktorens, vuurtorens, maar ook watertorens, zijn sinds mensenheugenis herkenningspunten voor reizigers: bakens in het landschap. Ze wijzen de mensen de weg. Op Oneindig Noord-Holland lees je de verhalen over de meest markante herkenningspunten van Noord-Holland.

Verhalen

Vuurtoren de Ven: verlichting van de Zuiderzee

Aan de Oosterdijk ten noorden van Enkhuizen staat een bijzonder vormgegeven vuurtoren, uitkijkend over het IJsselmeer. In plaats van een ronde vorm is deze zeventiende-eeuwse vuurtoren vierkant, wit gepleisterd en uit baksteen opgebouwd. Het is een van de oudste kustlichten die Nederland rijk is.

>

Vuurtoreneiland Durgerdam: Hoek van ‘t IJ

Het Vuurtoreneiland bij Durgerdam, in het Markermeer, is begonnen als ondergrond voor kustverlichting, deed jarenlang dienst als militair verdedigingswerk om vervolgens als culinaire (her-)bestemming de toekomst in te gaan.

>

De wonderlijke watertorens van Noord-Holland

Al sinds het begin van de negentiende eeuw vormen watertorens een belangrijk onderdeel van het vlakke Nederlandse landschap. De meest markante watertorens zijn de drinkwatertorens, die vanaf 1856 werden gebouwd. Vanwege de forse afmetingen vallen deze het meest op en werden ze door de waterleidingbedrijven als een visitekaartje beschouwd. Zodanig dat er veel aandacht werd besteed aan het uiterlijk van de torens. Hieronder vind je de zeven meest bijzondere torens van Noord-Holland.

>

Rijnierse BV, ruim twee eeuwen een familiebedrijf

Rijnierse BV is trots op haar predikaat ‘hofleverancier’ dat in 1993 is verleend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. We gaan even terug in de tijd en halen een paar feiten naar voren. In januari 1793 nam een zekere Simon Reinierse, inwoner van Haarlem, het woonhuis met winkel over van de timmermansbaas Willebrodus van Horstok, wonende te Tetterode (Overveen). Hij verzocht daarbij aan de Edele Groot Ambachtsheren zich als timmermansbaas te mogen vestigen, in plaats van gemelde Horstok. Hierop werd welwillend beschikt.

>

De watertoren van Assendelft

De voormalige watertoren is gebouwd in 1885 naar ontwerp van D. de Leeuw in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Waterleidingen in Nederland. De toren is43 meterhoog. Het reservoirgedeelte bestaat uit een uitbreiding van 1922, dat is uitgevoerd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland.

>

De kerktoren in Midwoud

De kerktoren is in eclectische trant gebouwd en stamt uit 1867. Het behoorde in oorsprong bij de Nederlands Hervomde kerk waarvan het schip in 1984 is afgebrand.

De torenspits is voorzien van een windvaan met verguld windhaantje. Ht onderste bouwvolume bevat een portaal met gedenksteen en rondbooggewelf. Er zijn elementen van neo-gothische stijl aanwezig.

>

De Watertoren van Heemstede

De watertoren is in1910 inopdracht van de gemeente Heemstede gebouwd. Heemstede was in 1909 een overeenkomst aangegaan met de gemeente Amsterdam voor levering van duinwater uit het Amsterdamse duinwaterleiding-complex aan de leidsevaartweg. Omstreeks 1915 is waarschijnlijk het pompgebouw toegevoegd dat tegenwoordig niet meer als zodanig dienst doet.

De heren J. van Hasselt (ouddirecteur van Publieke Werken in Amsterdam) en Jhr. A. Holmberg de Beckfeit waren belast met het ontwerpen en uitvoeren van het project. De toren heeft een hoogte van43,35 meter.

>

Westertoren: het bekendste baken in Amsterdam

Aan de voet van die mooie Wester Heb ik vaak in gedachten gestaan 'k Heb er dikwijls staan te dromen Van die mooie, die fijne Jordaan (fragment ‘Aan de voet van de Oude Wester’ – Willy Alberti)    De Westertoren is misschien wel het bekendste baken in Amsterdam. Als symbool voor de Jordaan is de kerk veel bezongen, geprezen en geschilderd. Ook vormde het een belangrijk meetpunt voor plaats en tijd.

>

Sint Nicolaaskerk: een boegbeeld van Amsterdam

Schuin tegenover het Centraal Station staat de Sint Nicolaaskerk als een prachtig boegbeeld van de stad. Al sinds de negentiende eeuw domineert deze katholieke kerk de skyline van Amsterdam.

>

De Zuiderkerk levert mooie plaatjes op

De Groenburgwal is voor velen één van de mooiste grachten van Amsterdam. En als je op het houten ophaalbruggetje gaat staan met je gezicht gericht naar het noorden snap je ook waarom. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de gracht en de Zuiderkerk. Veel toeristen maken hier foto’s, maar vroeger moet het ook al een mooie plek zijn geweest. Niemand minder dan de Franse impressionistische schilder Claude Monet schilderde dit stukje Amsterdam. Op zijn schilderij is de toren van de Zuiderkerk prominent in beeld.

>