
De Vestingwet in kaart gebracht
De Vestingwet bepaalde waar de verdediging van Nederland gevoerd ging worden bij een aanval. De focus verschoof van de grenzen, naar het binnenland. Hier moest een strook van inundaties, forten en vestingen het economisch belangrijke Holland beschermen. Indirect bepaalde dit ook welke verafgelegen steden, forten en linies géén militair nut meer hadden. Plots mocht hier gebouwd worden buiten de muren van de vesting en stond militaire status niet meer in de weg van groei. De Vestingwet had zo in heel Nederland invloed op de ontwikkeling van stad en landschap.
Ter herdenking van dit belangrijke kantelpunt in de militaire en bouwkundige geschiedenis van Nederland heeft het NIMH een Storymap gemaakt. Via een interactieve kaart kunt u hier verdiepende artikelen lezen over de verschillende linies en stellingen uit de Vestingwet. Daarnaast verschijnt er de komende periode op nimh.nl elke week een kort verhaal op de speciale themapagina. Hierin wordt telkens een stukje geschiedenis van de Vestingwet uitgelicht.
De Storymap over de Vestingwet is hier te vinden: storymaps.com. De verhalen zullen verschijnen op de themapagina Vestingwet 1874.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en een deel van de Zuiderwaterlinie vóór de Vestingwet van 1874. De gearceerde vlakken geven de inundatiekommen aan. In de marges staan plattegronden van de belangrijkste verdedigingswerken in de afgebeelde linies.
Bron: Forten.nl
Publicatiedatum: 25/04/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.