Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Huis Willet-Holthuysen in oorlogstijd

04-05-2024 - 05-05-2024

In het kader van de Dodenherdenking zal junior conservator Bram Groenteman op 4 mei een lezing geven over het oorlogsverleden van Huis Willet-Holthuysen. Tijdens de lezing wordt er stilgestaan bij het verhaal van de onderduiker(s) op zolder en de verzetsactiviteiten op de eerste verdieping. Op Bevrijdingsdag (5 mei) is iedereen uitgenodigd om bij het museum langs te komen om een blik vrijheidssoep op te halen.

Huis Willet-Holthuysen in oorlogstijd

Huis Willet-Holthuysen, een grachtenpand in Amsterdam, werd oorspronkelijk aan de stad geschonken door de laatste eigenaar, Louisa Willet-Holthuysen, in 1895. Het huis heeft een rijke geschiedenis met verschillende families en instituten.

Op 15 mei, 1940, marcheren Duitse soldaten over de Berlagebrug Amsterdam in. Daarmee maken ze de bezetting van de stad een feit. Tijdens de oorlog werd het huis bewoond door de familie Boer. Vader Dirk Arie Boer werkte er als conciërge en woonde samen met zijn vrouw en kinderen in de kelder van Huis Willet-Holthuysen.

In Amsterdam ontstonden verschillende verzetsbewegingen, zo ook in Huis Willet-Holthuysen. In 1943 huurde het sociografisch instituut ISONEVO kantoren in het pand. Een deel van de medewerkers was betrokken bij het verzet. Het verzet hielp slachtoffers van het nieuwe regime aan valse paspoorten, voedselbonnen en onderduikadressen.

Lezing over het verzetsverleden

In het kader van de Dodenherdenking zal junior conservator Bram Groenteman op 4 mei een lezing geven over het oorlogsverleden van Huis Willet-Holthuysen. Tijdens de lezing wordt er stilgestaan bij het verhaal van de onderduiker(s) op zolder en de verzetsactiviteiten op de eerste verdieping. Na afloop is er ruimte om een rondje door het historische Huis Willet-Holthuysen te maken.

De lezing over het verzetsverleden is op 4 mei (11.00 – 12.00 of 12.00 – 14.00 uur) kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Beeld: Amsterdam Museum

Haal je vrijheidssoep op bij Huis Willet-Holthuysen

Op Bevrijdingsdag (5 mei) is iedereen uitgenodig om langs te komen bij Huis Willet-Holthuysen om een blik vrijheidssoep op te halen. Met deze actie herdenken wij het verzet in het historische grachtenpand en vieren wij een vrij Nederland!

Elk jaar wordt er een andere chef gevraagd het recept voor de vrijheidssoep te ontwikkelen. Dit jaar is dat Chef Nick Toet. Voor het recept liet hij zich inspireren door zijn oma’s tomatensoep, aangevuld met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui.

De soep is tussen 11.00 en 16.00 uur af te halen bij de ontvangstbalie van Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605 in Amsterdam.

Beeld: Amsterdam Museum

Meer weten over de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen?

Op 26 mei (15.00 – 16.00 uur) wordt er een rondleiding gegeven in het kader van de Canondagen. Tijdens de rondleiding zal junior conservator Bram inzicht geven in de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, de constructie hiervan en het lopende onderzoek naar de nog verborgen verhalen van het huis. Wat schuilt er achter alle pracht en praal?  Meer informatie en aanmelden.

Bron: Amsterdam Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.