Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gratis streamen: docu ‘Verdwenen stad’

De indringende documentaire 'Verdwenen stad', over hoe de Amsterdamse Gemeentetram nauw samenwerkte met de nazi-bezetter, is tot en met 10 mei gratis te streamen op Eye Film Player.

Verdwenen stad biedt een onthullende blik op een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Amsterdam. De indringende documentaire onthult hoe de Amsterdamse Gemeentetram nauw samenwerkte met de nazi-bezetter en naar schatting 48.000 van de 77.000 Amsterdamse Joden wegvoerde, onder wie Anne Frank en haar familie. Zij kwamen vrijwel allemaal om in de vernietigingskampen. Hoe kon het dat Amsterdam binnen ruim een jaar bijna al zijn Joodse inwoners verloor, terwijl de wereld toekeek?

Still uit ‘Verdwenen stad’. Via Eye Filmmuseum.

Onthullingen

Filmmaker Willy Lindwer en Guus Luijters onthullen de schokkende rol die het Amsterdamse trambedrijf (nu GVB) speelde bij de deportatie van Joden naar het Centraal Station, station Muiderpoort of de Hollandsche Schouwburg. Vanaf daar werden ze op de trein gezet naar de vernietigingskampen. Lindwer en Luijters stapten aan boord van de originele tram uit de oorlogsjaren en doorkruisten de stad op zoek naar het vergeten verhaal. Ze spraken met de laatste overlevenden die als kinderen en jongvolwassenen getuige waren van de gruwelen van de deportatie. Hun getuigenissen zijn hartverscheurend.

Een van de meest schokkende onthullingen is de factuur voor het vervoer per tram van Anne Frank en haar familie, waarvoor het GVB zelfs twee jaar na de oorlog nog betaling eiste.

De film Verdwenen stad is tot en met 10 mei gratis te bekijken via deze link.

Bron: Eye Filmmuseum

Publicatiedatum: 26/04/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.