Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Open Dag Beemster, kom naar de weegbrug!

09-05-2024

Het is 70 jaar geleden dat de weegbrug in gebruik is genomen door een ‘combinatie’ van Beemster landbouwers. Het bestuur en de vrijwilligers van Historisch Genootschap Beemster willen deze mijlpaal graag met u vieren. Op de traditionele “Open Dag” op 9 mei kunt u de weegbrug bezoeken. Deze bevindt zich op de hoek van de Jisperweg/Volgerweg in de Beemster.

Er wordt groots uitgepakt met leuke activiteiten, zoals:

  • Op een oude platte wagen staan kazen en melkbussen, waarvan het gewicht geraden mag worden.
  • Ieder half uur wordt er een kaas verloot (500 gram), deze kazen zijn aangeboden door niemand minder dan CONO Kaasmakers, bekend van de Beemster kaas. Degene die het dichtst bij het gewicht van de kaas komt, wint een Beemster kaas.
  • Ga met de hele familie op de weegbrug, hoe zwaar zijn jullie samen? Een fiets mag u ook laten wegen. Het is allemaal gratis op deze feestelijke dag.
  • Auto’s, campers en caravans kunnen deze dag niet gewogen worden i.v.m. te veel drukte.
  • Aan de hand van een werkend schaalmodel wordt uitleg gegeven over de werking van de historische weegbrug.
  • Cor Roet geeft aan de hand van historische foto’s een overzicht van het transportproces van de suikerbieten.

Van het land met paard en wagen of eenvoudige trekker naar de weegbrug en via de bemonstering (Rupro installatie) naar de loswal aan de Zuiddijk. Om vervolgens per schuit via het Noord-Hollands Kanaal naar de suikerfabriek te worden vervoerd.

Tevens toont Cor een aantal foto’s van de restauratie in 2014.

Weegbrug Beemster, april 2024. Foto via Historisch Genootschap Beemster.

Camper of caravan laten wegen?

Vroeger, toen de suikerbieten nog aan het einde van de Jisperweg in een schuit werden gestort om vervoerd te worden naar de suikerfabriek, was de vracht even daarvoor gewogen op de Weegbrug op de hoek Jisperweg/Volgerweg in de Beemster. Maar sinds 1975 gebeurt dat niet meer. Met hulp van sponsors en vrijwilligers is de Weegbrug door het Historisch Genootschap Beemster gerenoveerd en vervolgens geijkt door Precia Molen zodat er weer correcte wegingen kunnen worden gedaan.

De landbouw als klant komt niet meer terug – om inkomsten te genereren moet de Weegbrug omzien naar andere klanten. Gelukkig zijn die er, want de Weegbrug is uitermate geschikt om caravans en campers te wegen. Dat komt goed van pas, want wie met een te zware caravan of camper op pad gaat vraagt om een bekeuring die de kosten van een weging (€ 5,-) ver te boven gaat. Een weging op die Weegbrug zal u een goed gevoel geven want u voorkomt een bekeuring en met uw weeggeld draagt u bij aan behoud van cultureel erfgoed. Kijk hier voor meer informatie en om een afspraak te maken met de weegmeester.

Bron: Historisch Genootschap Beemster

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.