Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

5 mei beleef je bij Museum JAN

05-05-2024

Samen met Stichting Amstelveen Oranje organiseert JAN JUNIOR de familieworkshop: Maak je eigen vrijheidsschort. In 1945 werd de bevrijdingsrok het symbool van het bevrijdingsfeest na de Tweede Wereldoorlog: een patchwork-rok vol verhalen, herinneringen en levenslessen. Daarnaast organiseert de stichting dit jaar ook weer de traditionele vrijheidslezing in Museum JAN. Natascha van Weezel is de spreker van deze lezing "Vrijheid of vrede". De toegang is vrij.

5 mei Familieworkshop – Maak jouw vrijheidsschort

Samen met Amstelveen Oranje organiseert JAN JUNIOR een workshop voor families. In 1945 werd de bevrijdingsrok het symbool van het bevrijdingsfeest na de Tweede Wereldoorlog: een patchwork-rok vol verhalen, herinneringen en levenslessen. Doe mee aan deze oude traditie en laat zien wat vrijheid betekent voor jou. Meld je hier gratis aan.

n 1945 werd de bevrijdingsrok het symbool van het bevrijdingsfeest na de Tweede Wereldoorlog: een patchwork-rok vol verhalen, herinneringen en levenslessen. Doe mee aan deze oude traditie en laat zien wat vrijheid betekent voor jou.

Mies Boissevain-Van Lennep bedacht tijdens deze bevrijdingsperiode een manier om de vrijheid te vieren en mensen bijeen te brengen. Gezamenlijk maakten vrouwen van overgebleven stoffen vrolijke patchwork-rokken als symbool voor eenheid. Tijdens het maakproces deelden ze hun verhalen.

Net als toen komen we in het JAN JUNIOR-atelier van Museum JAN in Amstelveen samen om verhalen te delen en een eigen vrijheidsschort te maken. Geen rok, maar een schort als verwijzing naar de modetentoonstelling van Lisa Konno – The Porcelain Body. Konno verwerkt het schort ook in haar kunst. We nodigen iedereen – jong en oud – uit om samen aan de slag te gaan. Zo staan we graag stil bij de betekenis van vrijheid, en bij de verhalen die ons dichter bij elkaar brengen.

Leuk voor alle leeftijden! Kinderen onder de 8 jaar nemen een volwassene mee. Meld je hier gratis aan.

Kinderschorten, gemaakt door Ons Tweede Thuis Amstelveen zijn aanwezig, maar wees vrij om je eigen schort en lapjes stof mee te nemen.  De schorten kunnen worden beplakt en met naald en draad worden bewerkt. We werken zonder naaimachines. 

Beeld: Museum JAN

5 mei Vrijheidslezing

Bevrijdingsdag zondag 5 mei 2024 organiseert de Stichting Amstelveen Oranje de traditionele vrijheidslezing in Museum Jan. Deze zal worden gehouden door Natascha van Weezel. De toegang is vrij. De zaal gaat open om 18:30 uur en u kunt vooraf genieten van een kop koffie of thee. De lezing begint om 19:00 uur en duurt ongeveer een half uur. Mocht u een museumjaarkaart hebben, neem deze dan wel mee. Voorafgaand en aansluitend bent u welkom op het bevrijdingsfestival op het Dorpsplein.

Natascha van Weezel leerde van haar opa om mensen niet in te delen in groepen, maar iedereen als individu te zien. Zelf overleefde hij de Holocaust door veel moed en door de goede daad van een wildvreemde. Nu er weer verschrikkelijke oorlogen om ons heen woedden, probeert Natascha de les van haar opa in praktijk te brengen. Dat is niet gemakkelijk in een wereld die steeds ongenuanceerder lijkt en waar polarisatie hoogtij viert, maar wat is het alternatief?’

Inloop: 18:30, start lezing: 19:00

Locatie: Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Beeld: Museum JAN

Bron: Museum JAN

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.