Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Broek op Langedijk

Yad Vashem onderscheiding voor de familie Jonker 'Ik kon me nu Nederlander noemen' Hofleverancier Otto's in Broek op Langedijk De eerste Eerstelingen Veilinglijsten typen en stencilen voor handelaren, keurmeester en veilingleider Ontelbare schuitjes loodste hij onder de klok door Bonnen uitschrijven en dagprijzen doorbellen naar de kranten Handelen: snel drukken kon veel geld schelen 10 jaar lang waakte hij over de kwaliteit van de aangeboden producten Een tuinder in hart en nieren Van de eerste tot de laatste dag heeft hij in de Broeker Veiling geveild Eerste veiling per afslag Zakje chips uit Broek op Langedijk Dagje uit in Langedijk Binnen de muren van de Hervormde Kerk van Broek op Langedijk Het Rijk van de Duizend Eilanden

Yad Vashem onderscheiding voor de familie Jonker

Op 10 mei 1940 dacht Gré Timmerman (meisjesnaam Jonker) dat ze treinen buiten hoorde rijden, maar het waren de Duitsers die een luchtaanval uitvoerden op het militaire vliegveld in Bergen. Dit was voor haar het begin van de Tweede Wereldoorlog. Jaren na de oorlog heeft haar gezin een Yad Vashem onderscheiding ontvangen voor het helpen van joodse onderduikers. Oneindig Noord-Holland sprak met Gré Timmerman (88 jaar) over haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

>

‘Ik kon me nu Nederlander noemen’

Nederland is al jaren vrij en veilig. Het is iets waar mensen van andere plekken op de wereld lange vluchttochten voor ondernemen. Bijvoorbeeld vanuit Afghanistan, waar de taliban sinds de jaren negentig hun machtspositie uitbreidde. De taliban voerden onder andere de sharia in, legden lijfstraffen als amputaties op en verplichtten de inwoners van Kabul openbare executies bij te wonen. Veel mensen sloegen op de vlucht. Een van die mensen was Laila.

>

Hofleverancier Otto’s in Broek op Langedijk

Piet Otto (1855-1940) begon als een marskramer met ambulante handel in schrijfwaren en papier maar ook koolmessen. Als jongeman trok hij er op de fiets en lopend vanuit Broek op Langedijk op uit naar onder andere Warmenhuizen, Schoorl, Bergen om zijn handelsproducten te verkopen.

>

De eerste Eerstelingen

Voor de tuinders uit Broek op Langedijk  was het een sport om als eerste de vroege aardappelen aan te voeren. Niet alleen voor de eer maar ook werd er grof geld betaald door de handelaar die de eerste kist afmijnde.

>

Ontelbare schuitjes loodste hij onder de klok door

De naam Simon Entius is onlosmakelijk verbonden met de Broeker Veiling. Hij liep er 27 jaar lang rond. Ontelbare schuitjes heeft hij onder de klok door geloodst. Als keurmeester en later veilingleider had Simon een belangrijke stem.

>

Handelen: snel drukken kon veel geld schelen

Altijd netjes in pak, met een stropdas voor. Zo zat Dirk Slot dagelijks in veilingbankje nr. 23, tussen 1943-1973. Hij was handelaar en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader. Snel drukken kon veel geld schelen.

>

Een tuinder in hart en nieren

Siem Wognum (1924) had 26 eilanden in een uitgestrekt gebied. Een tuinder in hart en nieren. Het was vroeg op, hard werken, maar: daar, op die eilandjes, leerde hij de schoonheid van de natuur kennen.

>

Eerste veiling per afslag

Vóór 1887 verkochten de tuinders zelf hun groenten. Schippers/handelaren en tuinders kwamen samen, vervolgens was men veel tijd kwijt aan het onderhandelen over de prijzen. Ook kwam het voor dat een tuinder zijn waar meegaf met een pikkenier of een schipper/handelaar. Deze persoon fungeerde als tussenpersoon tussen de tuinder en de koper. De tuinder kon zo tijd besparen, maar moest wel een groot vertrouwen hebben in de tussenpersoon. Het risico was erg groot, dat de tuinder niet het juiste bedrag voor zijn producten kreeg.

>

Zakje chips uit Broek op Langedijk

Op 3 mei 1958 werd in Broek op Langedijk gestart met de productie van wat toen nog heette potato-crisps. De verwerking van aardappelen tot chips in Broek op Langedijk was een initiatief van de Langedijker aardappeltelers die een extra afzetmogelijkheid zochten voor hun product. Uiteindelijk groeide de fabriek uit tot de belangrijkste productieplaats van het landelijke A-merk ‘Smiths’ en later ‘Lay’s’ in de Benelux.

>

Dagje uit in Langedijk

Op een mooie zomerdag is het een aanrader om eens naar het Noord-Hollandse dorp Langedijk te gaan, tien kilometer ten noordoosten van Alkmaar. Je kunt daar bijvoorbeeld een bootje huren en genieten van de mooie omgeving en de rust. De vele sloten in Langedijk geven je urenlang vaarplezier. Het meer ‘De Noorderplas’ nodigt uit voor een frisse duik op een warme zomerdag. Je kunt met een groep vrienden of familie kano’s te huren, het Oosterdelgebied verkennen en dan ook nog overstappen naar het kanaal tussen Alkmaar en Kolhorn.

>

Binnen de muren van de Hervormde Kerk van Broek op Langedijk

Welkom bij het oudste kerkgebouw van Broek op Langedijk. Vermoedelijk werd met de bouw van de kerk begonnen in de vijftiende eeuw waarna het gebouw in de zestiende eeuw is voltooid. Tijdens de bouw keek men af bij andere al gebouwde kerken. Zo zie je de gebruikte baksteen ook terug in de Alkmaarse Grote Kerk, de Kapelkerk en de stadhuistoren. Maar wat deze kerk, vroeger Pontianuskerk geheten, uniek maakt is wat er binnen in het bedehuis is te zien. Zo zijn er grafzerken met uien en wortels en is tijdens een verbouwing ooit een mysterieus briefje gevonden.

>

Het Rijk van de Duizend Eilanden

De Langedijk is lang. Héél lang. Daarom wordt hij zo genoemd. Aan deze dijk liggen verschillende plaatsen: Oudkarspel, Noord Scharwoude, Zuid Scharwoude, en op het eind in het zuiden, Broek op Langedijk. Wie de Dorpstraat doorrijdt, ontdekt aan de linkerzijde al gauw een eigenaardig wit geschilderd gebouw: de Broeker Veiling. Aan de oostzijde van het dorp ligt een wel heel apart gebied: het Rijk der Duizend Eilanden.

>