Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hofleverancier Otto’s in Broek op Langedijk

Piet Otto (1855-1940) begon als een marskramer met ambulante handel in schrijfwaren en papier maar ook koolmessen. Als jongeman trok hij er op de fiets en lopend vanuit Broek op Langedijk op uit naar onder andere Warmenhuizen, Schoorl, Bergen om zijn handelsproducten te verkopen.

“Otto’s kantoorcentrum is geen naam maar een begrip”

Op 26 mei 1876 liet hij zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel van Alkmaar.
Hij verkocht inmiddels ook ansichtkaarten en gaf toneelstukken uit. Hij verkocht ook allerlei advertenties in dag- en nieuwsbladen. Rond deze vestigde hij zich op het Noordeinde van Broek op Langedijk, naast de Doopsgezinde Kerk. Hiernaast was ook een café waar commissionairs en telers kwamen en waar hij zijn  papier, schrijfwaren en koolmessen kon verkopen. Het was een kleinschalig bedrijf met een eenvoudige cultuur. De handgeschreven boekhouding vanaf 1899 heeft Otto’s kantoorcentrum nog compleet. Rond 1910 vestigde hij zich bij de oudste vaarveiling van Europa waar veel handel gedreven werd.

Hofleverancier Otto’s. Op deze foto staat oprichter Piet Otto met zijn zoon en schoondochter.

Een roerige periode

In 1929 nam zijn zoon Krijn Otto het bedrijf over. Van hem komt de slogan: “Otto’s kantoorcentrum is geen naam maar een begrip”. Het assortiment werd uitgebreid en er werd een bibliotheek gestart, waar ook boeken konden worden gekocht. Deze periode van depressie en Tweede Wereldoorlog en de opbouw van Nederland was een moeizame periode in de geschiedenis van Otto’s. Er moesten ingrijpende keuzes worden gemaakt. Mijn grootvader besloot in 1958 zijn bedrijf op 55-jarige leeftijd over te doen aan zijn zoon Piet Otto, de derde generatie. Opa ging elders verzekeringen en advertenties verkopen. De bibliotheek werd opgeheven. Kantoormachines en kantoormeubilair werd aan het assortiment toegevoegd. Hier werd de basis gelegd voor groei en visie. Het bedrijf werd opnieuw verplaatst, nu naar Dijk 128 in Broek op Langedijk. Er werd een zicht locatie betrokken aan de drukke Uitvalsweg naar Heerhugowaard.

Flinke groei & uitbreiding

In oktober 1985 trad Karel Otto toe tot het bedrijf. Computers en andere IT producten verhoogden de succesfactor van Otto’s. De grootste stap werd in 1996 genomen met het betrekken van een nieuwe showroom van 1700 vierkante meter op het industrieterrein Zuiderdel in Broek op Langedijk, vlakbij het winkelcentrum. De focus van het bedrijf kwam steeds meer op de zakelijke markt te liggen. Het personeelsbestand groeide van 10 naar 21 fulltime medewerkers. Door steeds in medewerkers te investeren hebben de mensen van Otto’s een hoog kennis niveau.

Hofleverancier Otto’s. Een stuk van de handgeschreven boekhouding uit 1899.

Hofleverancier en nieuwe ontwikkelingen

In 2001 verkreeg Otto’s kantoorcentrum het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”. Een prachtige beloning voor 125 jaar ondernemerschap. Op basis van deze onderscheiding werden tal van opdrachten uit heel Noord-Holland aan Otto’s toevertrouwd. In Nederland zijn er maar vier bedrijven in onze business met een koninklijk predicaat.In 2004 werd de eerste webwinkel gestart, relatief vroeg in onze branche. Inmiddels draait de derde generatie internetwinkel ottos.nl. Deze shop is inmiddels zeer succesvol. Bijna 10% van de omzet van deze shop komt uit België. Dagelijks komen uit heel Nederland orders binnen, die de volgende dag bij onze relaties worden bezorgd.

In de zomer van 2013 is Ronald Stuvel als aandeelhouder toegetreden tot de directie. De focus zal nog meer op digitalisering en printoplossingen komen te liggen.

Door steeds tijdig te innoveren kon en kan Otto’s kantoorcentrum al 138 jaar onze klanten ontzorgen. Otto’s gaat vol vertrouwen op weg naar het 150 jarig jubileum, dankzij onze relaties.

Publicatiedatum: 04/02/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.