Verstedelijkte plattelandsgemeente
De naam Langedijk verwijst naar de ‘lange dijk’ die van Sint-Pancras tot voorbij Oudkarspel liep. De dorpen Sint-Pancras en Oudkarspel, de dorpen daartussen (Broek op Langedijk, Zuid-Scharwoude, Noord-Scharwoude) en een gedeelte van Koedijk, behoren tot de gemeente Langedijk.
In 1415 verkreeg Langedijk stadsrechten van Willen VI. Elf jaar later raakte zij deze al weer kwijt. Toch wordt er van een verstedelijkte plattelandsgemeente gesproken.
Het Duizend Eilandenrijk
Vroeger werd het gebied van Langedijk vooral gebruikt om vee te laten grazen. Echter, nadat een aantal keer de veepest uitbrak in de zestiende eeuw, werd er massaal overgestapt op tuinbouw. Vooral wortelen, uiten en rapen werden hier verbouwd. Dit was ook de tijd waarin de eilandjes ontstonden. De bewoners groeven vaarsloten en daar konden ze later gemakkelijk met hun vletten (boten van zwart geteerd staal met groene en rode accenten) doorvaren om bij hun eilandjes te komen. Zo is het Duizend Eilandenrijk ontstaan. Dit bestond toentertijd uit meer dan vijftienduizend eilanden. De grond die men overhield bij het graven van de sloten was vruchtbare grond. Deze grond werd dan ook gebruikt om het land te verhogen.
Gedempte sloten en het Oosterdel
In 1964 veranderde de vaarpolder in een rijpolder. De meeste sloten werden gedempt en zijn straat geworden. Nu is het Duizend Eilandenrijk vooral een gebied met vrijstaande huizen, die aan het water grenzen. Het Oosterdel is een gebied dat ten oosten ligt van het dorp Broek op Langedijk. Dit bestaat uit ongeveer tweehonderd eilanden die nog in hun ‘oorspronkelijke’ staat zijn gebleven. Langzamerhand worden op steeds meer van deze eilanden net als vroeger gewassen verbouwd. Al varend in het Oosterdel, kun je genieten van de rust, de natuur en de vogels. Maar let op! Het is verboden om met een motorisch vaartuig in het Oosterdelgebied te varen.
De groenteveiling
Breng gelijk ook een bezoek aan museum Broekerveiling. Dit gebouw is de oudste groenteveiling van Nederland. De vletten voeren bij de veiling met hun groentes de veiling binnen. Dit gebeurde eerst in de open lucht, maar later werd de veiling overdekt. De groentes werden zo beter tegen de weersinvloeden beschermd.
In 1887 was de eerste veiling bij afslag een feit. Hierbij wordt een product op een hoge prijs ingezet waardoor deze prijs ook meer kan dalen. De handelaren riepen vervolgens ‘mijn’ als het bedrag voorbijkwam waarvoor zij de producten wilden kopen. Het bracht wel vaak verwarring met zich mee over wie nu als eerste ‘mijn’ had geroepen. In 1903 werd daarom de veilingklok in gebruik genomen. De handelaren moesten nu op een knop drukken, zodat er geen discussie meer kon zijn over wie nu als eerst had gedrukt.
Museum Broekerveiling
De Broekerveiling is sinds 1973 niet meer in gebruik. Het is nu een museum, waar je een idee kan krijgen over hoe de mensen vroeger leefden in Langedijk. Je kunt deelnemen aan een rondleiding en een echte veiling bijwonen. Je kunt zelf ook echt bieden op de groentes en wie weet ga je met een heerlijke krop sla naar huis! Ook worden rondvaarten door het Oosterdel aangeboden en worden er bootjes verhuurd, waarmee je zelf door het gebied kan varen.
Kortom een heerlijk dag op en rond het water! Om het geheel nu goed af te sluiten kun je nog een van de terrasje pakken langs de waterkant voor een lekkere maaltijd en een drankje.
Publicatiedatum: 01/08/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.