Het rijke land

De route die begint en eindigt in Medemblik voert langs een verscheidenheid aan landschappen en dorpsgezichten.

Fietsroute: 28.2 km
Start: Oude Haven Medemblik

De route die begint en eindigt in Medemblik voert langs een verscheidenheid aan landschappen en dorpsgezichten. Zoals ook elders in West-Friesland kent Medemblik stadsboerderijen. Van oorsprong werd er in dit deel van West-Friesland door de boeren gevaren. De ruilverkaveling van de polder de Vier Noorder Koggen heeft hier in de jaren zeventig een eind aan gemaakt.

Na de Westfriese Omringdijk gaat de routelandinwaarts richting Oostwoud, Midwoud, Benningbroek en Sijbekarspel. Deze lintdorpen hebben hun plattelandskarakter grotendeels behouden, niet in de laatsteplaats door de aanwezige stolpen. Verderop in Twisk heeft de uitzonderlijk goede weidegrond voor veel welvaart gezorgd. Dit lintdorp heeft met zijn 50 rijksmonumenten en andere monumentale panden een ongekende stolpdichtheid. Je komt hier ogen tekort en het tempo moet gewoon naar beneden om te kunnen genieten van al dit moois. De stolpen zijn hier overwegend van het West-Friese type met de grote darsdeuren aan de wegzijde.

De stolpen in Twisk worden gekenmerkt door een grote variatie aan vormen en materiaalgebruik: 300 jaar stolpenbouw. Het land rond Opperdoes is zavelgrond waar de bekende Opperdoezer Ronde wordt geteeld. Deze aardappel heeft het dorp in culinaire kringen bekendheid bezorgd. De route eindigt in Medemblik.