Week van de Industriecultuur barst los

Een spectaculaire haventocht langs het Forteiland, een funrun langs sluiswachtershuisjes en een heuse Staalsafari. Vind je dit goed klinken? Dan wordt je in de herfstvakantie op je wenken bediend tijdens de Week van de Industriecultuur!

De Provincie Noord-Holland zet van 20 tot en met 29 oktober het industrieel erfgoed van het Noordzeekanaalgebied in de schijnwerpers. Ook de gemeenten Beverwijk, Velsen en Zaanstad leveren een bijdrage. Het doel van de Week van de Industriecultuur is om partijen te stimuleren om cultuur-toeristische producten rond het thema industriecultuur te ontwikkelen. Ook worden bezoekers en bewoners verleid tot het ontdekken van het bijzondere industriële landschap met vele educatieve en creatieve activiteiten.

Dat moet in het Noordzeekanaalgebied helemaal goedkomen, want geen enkele andere Nederlandse regio is zo rijk aan industrieel erfgoed. Aan de oevers van de Zaan, het IJ en het Noordzeekanaal pronken honderden monumentale gebouwen, van molens en gemalen tot fabrieken en silo’s. Soms zijn de monumenten nog gewoon in gebruik, na een geschiedenis die eeuwen omspant. Vaak hebben ze al een andere bestemming gekregen, die de gebouwen verzekert van een nieuw leven.

Op deze interactieve kaart ontdek je het mooiste en bijzonderste erfgoed uit het gebied! >

Week van de Industriecultuur. Beeld: Ko van Leeuwen.

Voor de kleintjes
Speciaal voor kinderen zijn er speurtochten, voorstellingen en rondleidingen. Zo wordt er op 25 oktober een Staalsafari georganiseerd in beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee. In het experimenteerlab ‘Proeven met Staal’,  kunnen jongens en meisjes proeven doen met echt laboratoriummateriaal. Theater Poppekus biedt op 22 en 27 oktober een middag vol IJmuidense verhalen en poppenspel. Leerzaam en leuk, want over vissersavonturen valt een hoop te weten. Museum Kennemerland organiseert op zondag 29 oktober een gezellige spelmiddag voor kinderen met allerlei mogelijkheden voor het gebruik van conservenblikken als speelgoed. Deze en nog veel meer kinderactiviteiten zijn te vinden op www.industriecultuur.nl.

Kijkje achter de schermen
Ook volwassenen komen tijdens de Week van de Industriecultuur zeker aan hun trekken. Vele bedrijven in het Noordzeekanaalgebied stellen hun deuren open voor het evenement. Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe gaat op De Bazaar, bij TATA Steel, Hansel Salades, de Broedmachine en Meneba? Er zijn bedrijven bij die hun organisaties nog nooit eerder voor het grote publiek openstelden. Kaarten zijn gratis te reserveren op www.industriecultuur.nl.

Opening
Op 20 oktober wordt het evenement om 19:00 uur afgetrapt in Wijk aan Zee met een bijzondere performance. Iedereen is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Publicatiedatum: 11/10/2017