Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Redactie dankt Sarah Remmerts de Vries

Met oneindig veel toewijding werkte Sarah ruim vier jaar voor de redactie van Oneindig Noord-Holland. Ze schreef ruim 250 verhalen, interviewde interessante personen, bezocht bijzondere plekken, creëerde een historische kalender, een verhalenkaart en ontelbare social media posts. In de vier jaar dat Sarah hoofd redactielid was steeg het aantal bezoekers van de website van 189.441 naar ruim 430.000 bezoekers per jaar!! Een top prestatie!!

Best gelezen verhalen van Sarah

Sarah heeft in de afgelopen vier jaar zoveel goede verhalen geschreven dat het lastig is om een keuze te maken! Hieronder een kleine selectie met haar best gelezen verhalen uit 2021 en 2022.

Bijzondere (bij)namen

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzochten we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Het meest populair was het verhaal over West-Friesland, maar een eervolle vermelding verdienen zeker de artikelen over de plaats- en bijnamen van Kennemerland en IJmond en de Zaanstreek en Waterland.

Kaart van West-Friesland, 1573. Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.

Steenfabriek Huizen graaft geschiedenis

Kalkzandsteenfabriek Rijsbergen is sinds 1925 een begrip in het Gooi. Tot voor kort werd hier kalkzandsteen geproduceerd voor de bouw van woningen, eerst met zand uit de Groeve Oostermeent en later uit het Gooimeer. Nu de fabriek definitief de deuren sluit, wordt het hoog tijd voor een terugblik op dit stukje industrieel verleden van Huizen. Lees het verhaal hier.

Kalkzandsteen in de maak. Collectie bedrijfsarchief Xella.

Goed toeven in Twisk: de stolpboerderij van Vok en Nel Kay

Middenin het stolpenlint van Twisk ligt de royale stolpboerderij van Vok en Nel Kay. Beiden zijn grootgebracht ‘in de stolp’ en weten daardoor alles over het leven in deze typisch Noord-Hollandse boerderij. Van hooibroei tot gierende schoorstenen, in de piramide van de polder is altijd wat te beleven. Lees het verhaal hier.

De stolpboerderij van Vok en Nel Kay, gezien vanaf de Dorpsweg. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

Van pokken tot polio: het Rijksvaccinatieprogramma

Tegenwoordig kunnen we ons weinig voorstellen dat droeviger is dan ouders die hun kinderen overleven. Maar nog geen honderd jaar geleden hoorde kindersterfte onlosmakelijk bij het leven. Infectieziekten als polio, difterie en mazelen sloegen blijvende gaten in jonge gezinnen. Dankzij het in 1957 gestarte Rijksvaccinatieprogramma zijn dit soort epidemieën zeldzaam geworden. Lees het verhaal hier.

Inenting tegen polio op Tholen, 1963. Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief.

Doggerland: Atlantis van de Noordzee

Het Noord-Hollandse landschap is een betrekkelijk jong gebied, opgebouwd uit zand, klei en veen. Wind en water legden de basis voor de vorm, de mens deed de rest. Eeuwenlang oefende de Noordzee grote invloed uit op het kustgebied van de provincie. Maar dat is niet altijd zo geweest. Honderdduizenden jaren geleden was het gebied tussen Nederland en Groot-Brittannië geen water maar land: Doggerland. Een rijk landschap, waar mammoeten en mensen naast elkaar leefden. Lees het verhaal hier.

Wolharige mammoeten. Muurschildering van Charles R. Knight in het American Museum of Natural History, 1916.

Amsterdamse witwerkers: de Ikea van de 18e eeuw

In menig Hollands interieur was in de zeventiende en achttiende eeuw een keur aan beschilderd meubilair in gebruik. Van kasten met gedetailleerde Bijbelse voorstellingen tot theeblaadjes met fleurige bloemmotieven, vervaardigd door Amsterdamse witwerkers. De meubels werden gemaakt van betaalbaar naaldhout en waren daarom zeer populair bij een groot deel van de bevolking. Lees het verhaal hier.

De Amsterdamse Gravenstraat met links het Wijnroeierscomptoir en de kooromgang van de Nieuwe Kerk. Rechts is achter de lantaarnpaal op nummer 22 het Witwerkerspand zichtbaar, met beschilderde tafels in de etalage. Detail uit tekening van Herman Schouten, 1788. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

De heidense oorsprong van onze feestdagen

Onze christelijke feestdagen mogen dan vanzelfsprekend lijken, hun oorsprong is eigenlijk ouder dan je denkt. Haast alle feesten en hun symbolen, van de vrolijke paashaas tot de gezellige kerstboom, zijn namelijk ontstaan uit heidense (offer)feesten. De kerk was er alleen érg goed in om deze bestaande feesten een christelijk tintje te geven. Lees het verhaal hier.

Neopaganisten proberen de heidense feesten te vieren op hun oorspronkelijke manier. Samhain is voor hen een nacht van vuur en feest. Via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Archeologische Kroniek van Noord-Holland

Wat we tegenwoordig door de wc spoelen, was vroeger goud waard. Menselijke urine werd gebruikt voor het wassen en vilten van kleding en was daarmee eeuwenlang een onmisbaar onderdeel van de textielindustrie. Het zogenaamde ‘piskruikenwrak’ voor de kust van Texel, dat ooit honderden kruiken vol met urine bevatte, vormt het levende bewijs voor deze geurige geschiedenis. Lees het verhaal hier.

Een selectie amforen uit het piskruikenwrak. Foto: W. Stellingwerf, Archeologie West-Friesland.

Oneindig dankbaar

De redactie van Oneindig Noord-Holland wil Sarah graag bedanken voor haar oneindige inzet en haar ontzettend veel plezier wensen met haar nieuwe banen als conservator bij het Vestingmuseum Naarden en als communicatieadviseur bij de Grote Kerk Naarden. We gaan jouw creatieve ideeën, interessante verhalen en gezellige overlegjes missen!

Van links naar rechts: Marit Eisses (ONH), Annabelle Arntz (NHA), Nienke van Kuijeren (Provincie Noord-Holland), Arnoud van Soest (vaste vrijwilliger ONH), Judith van Amelsvoort (ONH) en Sarah Remmerts de Vries (ONH).

Publicatiedatum: 29/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.