Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Mooi Marginaal in het Noord-Hollands Archief

Vanaf 31 maart is in het Noord-Hollands Archief een nieuwe tentoonstelling te zien: Mooi Marginaal! In deze tentoonstelling van de Stichting Laurens Janszoon Coster worden tweejaarlijks de mooiste marginale drukwerken uit Nederland en Vlaanderen verzameld en aan het publiek getoond.

In deze editie worden 48 werken tentoongesteld die geproduceerd zijn in de periode van 2020 t/m 2021. Het is een, door een deskundige jury gemaakte, keuze uit 143 inzendingen van Nederlandse en Vlaamse drukkers en vormt een fraai overzicht van wat er de afgelopen twee jaar in de Lage Landen aan marginaal drukwerk gemaakt is. Bovendien is hier goed te zien hoe groot de diversiteit is van de verschillende gebruikte druktechnieken, zoals boekdruk, offset, stencil, stempel en print. Het geheel toont een breed overzicht van bijzondere druksels die van de persen van Marge-drukkers rollen.

Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare producties, vooral door de eigenzinnigheid van de makers, de intentie waarmee zij hun uitgaven publiceren en zeker niet in de laatste plaats de manier waarop zij dat doen. De oplages zijn meestal bescheiden en de producties zijn, vooral door het vele ambachtelijke handwerk, arbeidsintensief. Bij deze manier van werken, die ook wel Boekkunst genoemd wordt, worden vragen over economisch nut niet gesteld. Oude gietijzeren persen met loden letters worden nog regelmatig ingezet, en bewijzen hiermee dat deze techniek ook in de moderne tijd, een prachtig middel is om een uitgave tot stand te brengen. Maar we zien ook modernere middelen zoals bijvoorbeeld digitale druktechnieken en Riso-print.

Mooi Marginaal is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster die eenmaal per twee jaar een bekroning van de mooiste margedrukwerken van de voorafgaande twee jaar organiseert.

In de bijbehorende catalogus en op de website mooimarginaal.org staat een uitgebreide beschrijving met afbeeldingen van alle tentoongestelde werken. De catalogus is daar te koop voor € 15,-.

Kijk voor meer informatie op de website van het Noord-Hollands Archief.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 30/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.