Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Schrijven voor Oneindig Noord-Holland: Arnoud van Soest vertelt

Onze vaste vrijwilliger Arnoud van Soest schrijft sinds 2014 voor Oneindig Noord-Holland. Interviews, verhalen, historisch nieuws: trouwe bezoekers hebben al vele berichten van zijn hand kunnen lezen. Voor Erfgoedvrijwilliger.nl maakten we hém eens onderwerp van een verhaal. Hoe is het om voor Oneindig Noord-Holland te schrijven?

Arnoud van Soest is vrijwilliger van het eerste uur. Al sinds september 2014 schrijft hij voor Oneindig Noord-Holland – het langst van alle redactieleden. Zijn journalistieke achtergrond komt daarbij goed van pas. Voor zijn pensioen werkte hij meer dan 21 jaar voor het huis-aan-huisblad Amsterdams Stadsblad. Arnoud maakte kennis met Oneindig Noord-Holland toen zijn oud-hoofdredacteur hem wees op een vacature. Voor de functie bleek een achtergrond als historicus helaas een vereiste. Toch leek het hem leuk om verhalen te schrijven voor de website – tot grote vreugde van de redactie.

Arnoud van Soest

Van Aartswoud tot Texel

Als oud-journalist kent Arnoud alle kneepjes van het vak. Hij interviewt historici, conservatoren en leden van historische verenigingen, maar schrijft ook verhalen over allerlei aspecten van de Noord-Hollandse geschiedenis. “Als ik de teller mag geloven, heb ik in die acht jaar zo’n 300 artikelen en berichten geschreven. Ook al ben je gepensioneerd, alsnog is het leuk om met je vak bezig te kunnen blijven. Het is leuk werk om al die verhalen te mogen schrijven, je ontdekt interessante dingen. En het houdt me van de straat.”

In de praktijk gaat Arnoud voor Oneindig Noord-Holland juist vaak de straat op, want zijn verhalen brengen hem in alle hoeken van de provincie. Zo bezoekt hij regelmatig historische locaties en tentoonstellingen die over het verleden gaan. Niet alleen in Haarlem of Enkhuizen, maar ook op plekken waar hij anders niet snel zou zijn beland. Zoals het Rundveemuseum in het Westfriese Aartswoud, de stolpboerderij van een boerin in Schagerbrug, of de Oudheidkamer van Texel.

“Ik vind het leuk om voor een verhaal naar een dorp te gaan, waar je anders niet komt. Zo herinner ik mij dat ik de vrijwilligers van een oudheidkundige vereniging in Kwadijk, onder de rook van Purmerend, heb bezocht. Kwadijk telt maar 800 inwoners, maar mooi dat ze wel een oudheidkundig genootschap hebben.”

Spitten in oude archieven

Als journalist lag zijn focus op het laatste nieuws, maar voor Oneindig Noord-Holland vormt juist oud nieuws soms een bron van inspiratie. “In coronatijd waren de musea dicht, dus toen heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het gratis toegankelijke, digitale krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, www.delpher.nl. Dat is voor journalisten met historische belangstelling een goudmijn, want toen de bioscopen dicht gingen, kon ik bijvoorbeeld een verhaal maken over hoe het bioscoopleven er honderd jaar geleden in Amsterdam uit zag.”

Zo stuitte Arnoud op een reportage in het Algemeen Handelsblad van 1913, waarin werd beschreven hoe vrouwen uit de Jordaan hun zuigelingen, gewikkeld in een wollen doek, meenamen naar een filmvoorstelling. Zij luisterden aandachtig naar de explicateur die uitlegde wat er op het filmdoek gebeurde, want je had toen alleen stomme films. “Die oude artikelen doorploegen is een hoop werk, maar als je dan op zo’n krantenreportage stuit, die een prachtig tijdsbeeld geeft, dan is je dag weer goed.”

Een ander spraakmakend archiefverhaal dat Arnoud heeft gemaakt, ging over Artis. “Dan lees je over een Artisbezoeker met een valse snor, die te dicht bij de apenkooi staat. De oppasser waarschuwt nog dat die hele grote aap niet te vertrouwen is, maar de man met die mooie snor vindt dat maar onzin, want die aap ziet er zo onnozel uit. Totdat die onnozele aap zijn valse snor er af rukt, waarna de man een kreet van ontzetting slaakt, zijn eega flauwvalt en er een ‘homerisch’ gelach uit het publiek opstijgt. Je ziet het voor je ogen gebeuren.”

Van links naar rechts: Marit Eisses (ONH), Annabelle Arntz (NHA), Nienke van Kuijeren (Provincie Noord-Holland), Arnoud van Soest (vaste vrijwilliger ONH), Judith van Amelsvoort (ONH) en Sarah Remmerts de Vries (ONH).

Erfgoedvrijwilliger: voor elk wat wils

Tijdens zijn bezoeken in de provincie ontmoet Arnoud erfgoedvrijwilligers van allerlei pluimage. Hij ziet dan ook dat er voor vrijwilligers veel mogelijkheden in de erfgoedsector zijn. Rondleidingen geven, activiteiten voor kinderen begeleiden, maar ook bijvoorbeeld het opknappen van oude begraafplaatsen. “Dat lijkt misschien luguber, maar er komt heel veel historie bij kijken. Als je gaat kijken wat er op die grafzerken staat, kun je verhalen van honderden jaren geleden vinden.”

In het Stadsarchief Amsterdam sprak hij met twee vrijwilligers die handgeschreven notarisverklaringen invoerden in de computer, zodat ze makkelijker toegankelijk zijn. “Dat lijkt saai werk, maar dat is het niet. Als je die oude teksten doorleest, stuit je bijvoorbeeld op de ontberingen die de bemanning op zo’n achttiende-eeuwse scheepsreis doormaakte, zoals storm en kapers. Of dat ze maandenlang in een Russische haven vastzaten, omdat de boel was dichtgevroren.”

Zelf hoopt hij nog een aantal jaren door te kunnen gaan met schrijven. “Zolang de bovenkamer functioneert, kun je dit tot op hoge leeftijd doen.” De redactie hoopt uiteraard dat hij nog lang voor Oneindig Noord-Holland wil blijven schrijven. Van stolpboerderijen tot apen met vlugge vingers: zijn bijdragen aan het platform zijn goud waard!

Tekst: Marit Eisses, met dank aan Arnoud van Soest

Omslagbeeld: Unsplash.com / Sam McGee

Publicatiedatum: 17/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Marja Marijn schreef:

    Wat leuk dat Arnoud actief is voor jullie. Hij was en is een goede journalist. Ik ken hem uit zijn tijd bij het Amsterdamse Stadsblad.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.