Haarlem

Haring als hoofdmoot Wist je dat? Bij De Zijlpoort vertrokken de trekschuiten naar Leiden. Of je worst lust De archivaresse van Haarlem Dino’s: van koeien uit het Krijt tot razendsnelle monsters Collectie Joh. Enschedé: ‘De aandacht die het verdient’ Stemt vrij: de Boerenpartij Met Jan Feith door de Kennemerduinen (1933) De Oerkap: Haarlemse hotspot in oude fabriek Digitale kaart Oer-IJ ontsluit een verborgen landschap Het Dolhuys in vogelvlucht Bewaard Verhaal: foto opening grafkelder Historie, kunst én politiek in Welgelegen Hope en Welgelegen Teylers toont monsters die wél en niet bestaan Het puffende treintje uit Hoofddorp Bakenesserkerk krijgt tweede leven Achter slot en grendel in het Haarlems verzet Haarlemse sportpionier begint voetbalclub Bizarre bijnamen: muggenzifters of Malle Babbe Drie tentoonstellingen zetten ‘onbekende meester’ in het zonnetje Zo ging Haarlem gekleed, van korset tot minirok Buitengewoon monument aan de Leidsevaart “Kijk dat keiharde zwarte ijs nou toch eens!” De Stadhuistoren van Haarlem Anthony Fokker Anton Mauve Een eregalerij aan beroemde bezoekers Cluveniersdoelen Woonhuis van Isaac Massa Het beeldje van Malle Babbe Buitenrust Duinvliet Zomerlust Een kijkje achter de schermen bij het Noord-Hollands Archief Anno 1689 : Vuursteken in Haarlem voor stadhouder Willem III Het Hodshonhuis: Jonge erfgename bouwt stadspaleisje ‘Spaanse Brabanders’ maakten Haarlemse Gouden Eeuw Anthony Fokker draaide rondjes om de Bavo Centraal Station te Haarlem ABC Architectuurcentrum/ Historisch Museum Haarlem; Frans Halsmuseum Een bezoek aan Teylers Museum Een ‘ongemeen groote’ elektriseermachine Wybrand Hendriks (1744-1831) Zorg voor het Blokshofje Mevrouw Jut in ‘De Liefde’ Aangetreden Jeugdstorm op de Gedempte Oude Gracht De aanslag op het Prinsen Bolwerk Duitse militairen voor het stadhuis van Haarlem Bier en water Belgische vluchtelingen aan de Leidsevaart te Haarlem Turkse Moskee in Haarlem Cajanus in het Proveniershuis Brinkmann: ondergang van een imperium De eerste Turkse gastarbeiders bij Droste Casa Nostra: een stukje Italië in Haarlem

John Constable

Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind. De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) is een van de beste landschapschilders aller tijden. Van 19 september t/m 31 januari presenteert Teylers Museum de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland. In Haarlem kun je je verliezen in de overweldigende Engelse landschappen van John Constable.

>

775 Haarlem

Op maandag 23 november is de 775e verjaardag van Haarlem. In het Boekenkabinet en de Penningvitrines van het Teylers Museum is tot en met 14 februari de tentoonstelling ‘775 Haarlem’ te zien.

>

Het Spaarne stroomt – Ode aan Haarlem

Denk je aan Haarlem dan denk je aan het Spaarne. Ongetwijfeld komt dan ‘Het Spaarne’ dat stroomt, muziek van Boudewijn de Groot met tekst van Lennaert Nijgh, voorbij. Multimediakunstenaar Stefan de Groot, geen familie, voorzag deze Haarlemse hit van een geschilderde animatiefilm: ‘Het Spaarne Stroomt’.

>

Museum in bloei, herfst-editie

Op zaterdag 24 oktober gaat de eerste herfst-editie van ‘Museum in Bloei’ van start. Zes weken lang worden zalen met oude meesters en hedendaagse kunst voorzien van bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen. Iedereen is van harte welkom om de locatie Hof van het Frans Hals Museum in een unieke, fraaie herfsttooi te bezoeken!

>

Tentoonstelling Nieuw Licht

De Provinciale Atlas Noord-Holland geeft een visuele afspiegeling van de geschiedenis van de provincie Noord-Holland. Oude stads- en landschapsbeelden, kaarten, moderne foto’s: allemaal geven ze een uniek beeld van hoe het verleden eruit zag.

>

Haring als hoofdmoot

De viskraam van Jos Lijnzaat en zijn dochter is al bijna honderd jaar een baken op de Grote markt van Haarlem. Hier haal je dagverse haring, gesneden in stukjes. Jos Lijnzaat vertelt vanuit de kraam het verhaal van zijn vishandel.

>

Tentoonstelling over Adriaan Pauw

Op 5 september gaat in Museum Haarlem een kleine expositie open met werk uit de nalatenschap van de Heemsteedse staatsman Adriaan Pauw (1585-1653).

>

Of je worst lust

Pas vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw werd een slager pas een slager genoemd. Daarvoor werd ‘degene die geslachte dieren in verkoopbare stukken hakt’ een vleeshouwer genoemd. Noord-Hollandse slager Ben van den Berg vertelt over dit eeuwen oude beroep. Postma Vleeswaren is gevestigd in Haarlem en werd begin dit jaar uitgeroepen tot landskampioen ‘Worstmakerij van het jaar 2020’. De slagerij is aangesloten bij het Worstmakersgilde en de Vereniging voor Worstmakende Ambachtelijke Slagers. In de middeleeuwen waren de ambachtslieden ook verenigd in gilden, zo blijkt als we in de geschiedenis van de Noord-Hollandse slager duiken.

>

Laatste kans: Dinomakers en Lang leve Rafaël

Met dank aan de bruikleengevers is de tentoonstelling ‘Dinomakers’ verlengd tot en met 23 augustus. Ook de tentoonstelling ‘Lang leve Rafaël’ gaat zijn laatste weken in: tot en met 30 augustus kun je genieten van de mooiste prenten naar Rafaël uit de eigen collectie van Teylers Museum.

>