Haarlem

De archivaresse van Haarlem Dino’s: van koeien uit het Krijt tot razendsnelle monsters Collectie Joh. Enschedé: ‘De aandacht die het verdient’ De jeugdige zomers van Dr. W.A. Visser ’t Hooft Stemt vrij: de Boerenpartij Met Jan Feith door de Kennemerduinen (1933) De Oerkap: Haarlemse hotspot in oude fabriek Digitale kaart Oer-IJ ontsluit een verborgen landschap Het Dolhuys in vogelvlucht Bewaard Verhaal: foto opening grafkelder Historie, kunst én politiek in Welgelegen Hope en Welgelegen Teylers toont monsters die wél en niet bestaan Het puffende treintje uit Hoofddorp Bakenesserkerk krijgt tweede leven Achter slot en grendel in het Haarlems verzet Bizarre bijnamen: muggenzifters of Malle Babbe Drie tentoonstellingen zetten ‘onbekende meester’ in het zonnetje Zo ging Haarlem gekleed, van korset tot minirok Buitengewoon monument aan de Leidsevaart “Kijk dat keiharde zwarte ijs nou toch eens!” De Stadhuistoren van Haarlem Anthony Fokker Anton Mauve Een eregalerij aan beroemde bezoekers Cluveniersdoelen Het beeldje van Malle Babbe Buitenrust Duinvliet Zomerlust Een kijkje achter de schermen bij het Noord-Hollands Archief Anno 1689 : Vuursteken in Haarlem voor stadhouder Willem III ‘Spaanse Brabanders’ maakten Haarlemse Gouden Eeuw Centraal Station te Haarlem ABC Architectuurcentrum/ Historisch Museum Haarlem; Frans Halsmuseum Een bezoek aan Teylers Museum Een ‘ongemeen groote’ elektriseermachine Zorg voor het Blokshofje Aangetreden Jeugdstorm op de Gedempte Oude Gracht De aanslag op het Prinsen Bolwerk Duitse militairen voor het stadhuis van Haarlem Bier en water Belgische vluchtelingen aan de Leidsevaart te Haarlem Turkse Moskee in Haarlem Cajanus in het Proveniershuis Brinkmann: ondergang van een imperium Casa Nostra: een stukje Italië in Haarlem

De corona-app van de 17e eeuw

Het leek iets uit een science fiction-rampenfilm, maar de pandemie is realiteit: we zitten er middenin. Besmettelijke ziekten zijn echter van alle tijden. Ook in de 17e eeuw werd minstens 1,5 meter afstand van je gehouden als je besmet was met lepra. En er werd toen ook al een oplossing voor bedacht: de leprozenklepper. Het Westfries Museum vertelt ons meer over deze voorloper van de corona-app.

>

Naakte halzen en kappersjolijt

Ze mogen weer open, de kappers, mits je reserveert. En geen coronaklachten hebt. Een periode waarin je twee maanden lang de kappersschaar niet mag hanteren, is lang niet voorgekomen. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog werd er gewoon doorgeknipt, zo blijkt als we in de geschiedenis van de Noord-Hollandse barbiers duiken.

>

Virtuele stadswandelingen door Haarlem

Nu er vanwege het coronavirus geen fysieke stadswandelingen plaatsvinden, biedt VVV Haarlem virtuele stadswandelingen aan. Op deze manier hoef je Haarlem niet te missen en kun je toch een leerzame wandeling maken.

>

De archivaresse van Haarlem

Tijdens haar leven is Gerda Kurtz (1899 – 1989) herhaaldelijk geëerd voor haar toegewijde werk als archivaris en historica. Ook in de oorlogsjaren wist Kurtz als archivaris een bijzondere rol te spelen. Wie was deze eerste ‘archivaresse’ van Nederland? Klaartje Pompe, hoofd publiek van het Noord-Hollands Archief, neemt de lezers van ONH mee in Gerda Kurtz’s jeugd, opleiding en werkzame leven in Haarlem als gemeentearchivaris.

>

Collectie Joh. Enschedé: ‘De aandacht die het verdient’

Edzard Enschedé, bestuurslid van de Stichting Museum Enschedé, is ontzettend trots op het erfgoed van zijn familie. Uit alle historie en herinneringen één topstuk kiezen is moeilijk, dus besluit hij drie bijzondere objecten eruit te lichten waarmee hij zich persoonlijk verbonden voelt.

>

Een podium voor lokale geschiedenis

Noord-Holland kent zo’n honderd historische verenigingen, die zich elk op hun eigen manier met geschiedenis bezighouden. De meeste hebben zich toegelegd op de lokale of regionale historie. Tezamen vormen ze een bonte lappendeken van kennis over de geschiedenis van onze provincie.

>

De jeugdige zomers van Dr. W.A. Visser ’t Hooft

De familie Visser ’t Hooft woonde in de 19e en het begin van de 20e eeuw in grote buitenhuizen. Caspar Visser ’t Hooft schreef er een boek over, waarin hij niet alleen de zeven buitenplaatsen opzoekt, maar ook levendige beschrijvingen geeft van de kleurrijke karakters die er woonden.

>

Stemt vrij: de Boerenpartij

Wie denkt dat boerenprotest alleen iets van de laatste tijd is, heeft het mis. In de jaren zestig behaalde de opstandige Boerenpartij grote successen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In steden als Amsterdam en Haarlem konden de boeren rekenen op veel sympathie – én stemmen.

>

Met Jan Feith aan zee (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘In den zeewind langs onze Noordzee-kust’.

>

Met Jan Feith door de Kennemerduinen (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Wandelen door Haarlem’s duinstreek’.

>

De Oerkap: Haarlemse hotspot in oude fabriek

Bij het Haarlemse restaurant en stadsstrand De Oerkap aan het Spaarne is het verleden nog goed te zien. Het ruige, industriële gebouw was ooit een leer- en drijfriemenfabriek, die nationale bekendheid genoot.

>