Ringers is een begrip in Alkmaar. Iedereen kent het stoere, industriële fabriekspand, dat al sinds 1920 aan de kade van het Noordhollandsch Kanaal staat en vroeger een zoete geur verspreidde over de stad. Destijds was het een van de grootste werkgevers van Alkmaar, die in sommige gevallen aan de hele familie emplooi bood.
In de jaren dertig was Ringers op zijn hoogtepunt, toen het merk internationaal bekendstond om zijn (kersen)bonbons, fijne chocoladerepen en extravagante suikerwerken. De fabriek exporteerde tot ver buiten onze grenzen, onder meer naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo is Ringers van grote invloed geweest op de economische ontwikkeling van Alkmaar.
Ringers gered
In 1970 werd het bedrijf overgenomen door chocoladeproducent Droste, die al snel uit Alkmaar vertrok. Het fabriekspand kreeg niet alleen een nieuwe bestemming als woonwinkel Klercq, maar ook een nieuwe, witte façade. Zo zal het gebouw bij veel Alkmaarders in het geheugen gegrift staan.
Met het faillissement van Klercq in 2008 kwam een deel van het monumentale pand aan de Noorderkade leeg te staan. In de daaropvolgende jaren vertrokken ook de andere huurders: Block Electrostore (2013), de ernaast gelegen fietsenwinkel (2016) en Carpet Right (2017). Velen hadden de fabriek al afgeschreven, plannen voor de sloop lagen klaar.
Dankzij acties van de Historische Vereniging Alkmaar en erfgoedstichting Adapt is de waarde van dit stukje erfgoed duidelijk op de kaart gezet. Ringers bleef behouden, aanvankelijk met het plan van chocoladeproducent Dobla om er een ‘chocolate experience’ te vestigen als toeristentrekker. Overeenstemming over de huurvoorwaarden werd echter nooit bereikt, waardoor in november 2017 een einde kwam aan de samenwerking met Dobla.
Wonen, werken en ontspannen
De Gemeente Alkmaar en betrokken partijen werken momenteel aan de herbestemming van het Ringerscomplex. Het is de bedoeling dat het een levendige nieuwe ontmoetingsplek wordt, op de grens van de oude binnenstad en Alkmaar Overstad. Hierbij krijgt de gemeente ondersteuning van BOEi, gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed.
De begane grond van de fabriek wordt omgetoverd tot een ontmoetingsplek met een foodhal en andere horeca. Op de verdiepingen worden appartementen aangelegd, evenals kantoren en hotelfaciliteiten. De Alkmaarse wethouder Victor Kloos noemt het project ‘een belangrijke (economische) impuls voor Alkmaar en een spannende nieuwe ontwikkeling voor Overstad’.
Tekst: Sarah Remmerts de Vries
Bronnen:
BOEi
Gemeente Alkmaar
Adapt Alkmaar
Publicatiedatum: 03/04/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.