De kersenbonbons van Ringers

Hendrik Ringers (1880-1975) begint in 1905 een chocoladefabriek in een klein huisje aan het Varnebroek in Alkmaar. Hij doet er alles aan om de beste chocola van Nederland te maken. Met succes. In 1911 verhuist de fabriek naar een groter pand in Rotterdam. Als ook dit gebouw na een paar jaar te klein wordt, laat Ringers een tweede vestiging bouwen in Alkmaar. In 1920 wordt de eerste steen gelegd van de fabriek aan de Noorderkade. Het bedrijf blijft groeien. Ringers wordt een begrip in binnen- en buitenland.

Book 1 min

Het personeel is hecht met elkaar verbonden. Werknemers blijven vaak lang in het bedrijf. De vele jubilea worden groots gevierd met vlaggen, toespraken en getuigschriften. Ringers kent allerlei clubs, zoals een toneelgroep, een voetbalvereniging, een visclub en een koor. De fabriek heeft ook een eigen jazzband: het Ringers Ensemble. Regelmatig organiseert de vereniging ‘ontspanningsavonden’ in de kantine met toneel, films of lezingen. In een apart winkeltje in de fabriek kan het personeel bonbons, cacao, hagelslag, repen en kersenlikeur met korting kopen.

Tussen fabrieksmedewerkers groeit soms iets meer dan collegialiteit. De heer en mevrouw Ravelli hebben elkaar leren kennen bij Ringers en vierden in 2011 hun zestigjarig jubileum. Fons Ravelli werkte onder meer als decorateur, toen Corrie zich als 15-jarig meisje aan de inpaktafel over de kersenbonbons ontfermde. Het duurde zo’n drie jaar voordat de vonk oversloeg en in 1951 trouwen ze. Zij zijn niet de enigen, er zijn nog veel meer ‘Ringers’-echtparen’ te noemen. Luister in dit geluidsfragment naar het inpakwerk, de stempelkaarten en het ontstaan van ‘Ringers’-echtparen’.

Auteur: Hester Huitema, Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 02/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN