Het voormalig klooster ‘Karmel’ van de zusters Karmelietessen is gebouwd in 1931 naar ontwerp van architect C.M. (Cornelis Maria) van Moorsel (1892-1962), een leerling van A.J. Kropholler. Van Moorsel is ook verantwoordelijk geweest voor de bouw van het Sint Liobaklooster in Egmond Binnen. Het gebouw is uitgevoerd in een sobere baksteenarchitectuur waarin traditionalistische (hoofdvorm) en functionalistische stijlelementen (detaillering) zijn toegepast.
Het klooster ligt enigszins verhoogd aan de voet van de duinen, zo’n 150 meter ten westen van de Herenweg. De oostgevel met de hoofdentree ligt naar de weg gekeerd. De achter het klooster gelegen tuin was geheel ommuurd en alleen voor de zusters toegankelijk. Alleen als er een onderhouds- of reparatieklus moest worden uitgevoerd, kon de werkman bij hoge uitzondering en zo goed als mogelijk ongezien, worden toegelaten.
Nieuwe kloosterlingen
De geschiedenis van het klooster begint in 1920. Vanuit de Karmel-gemeenschap in Den Bosch vertrekt een groep zusters om een nieuwe communiteit in Schiedam te stichten. Al snel wordt duidelijk dat het nieuwe klooster in een bouwvallige staat verkeert. In 1931 nemen zij dan ook graag de uitnodiging van de pastoor van Egmond aan den Hoef aan, om zich in zijn dorp te vestigen.
De bewoners van het klooster, die voluit de zusters ‘Ongeschoeide Karmelietessen’ heetten, bleven altijd binnen de kloostermuren en hadden nauwelijks contact met de buitenwereld. Zij grepen terug op de puurheid van het geloof en trokken zich terug in het klooster om zich geheel te kunnen richten op het bidden. Alleen de drie ‘buitenzusters’ Michael, Gabriel en Rafael werden bij uitzondering in het dorp gesignaleerd.
Het einde van het klooster
Richting het einde van de twintigste eeuw liep het aantal zusters sterk terug. De groep bewoners werd steeds kleiner. In 1997 zijn de laatste zusters verhuisd naar De Beyart, een woonzorgcentrum in Maastricht.
Het klooster is inmiddels aangepast voor particuliere bewoning en in in appartementen opgedeeld. Tevens is er huisartsenpraktijk ‘De Karmel’ gevestigd. Het klooster is niet te bezoeken.
Tekst: Museum Het Sterkenhuis, geredigeerd door de redactie Oneindig Noord-Holland
In 2024 presenteert Oneindig Noord-Holland de rijke geschiedenis van de Herenweg tussen Castricum en Schoorl. In samenwerking met Museum Het Sterkenhuis, Huys Egmont en vier historische verenigingen is de oude weg nieuw leven ingeblazen met een tentoonstelling en fietsroute langs historische en natuurlijke plekken. Op onze themapagina Herenweg lees je de verhalen bij de plaatsen. Stap in de voetsporen van missionarissen, edelen, krijgslieden en kooplui, bollenboeren en toeristen en reis met ons mee langs deze belangrijke verbindingsweg aan de Noord-Hollandse kust.
Publicatiedatum: 22/07/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.