Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Egmond aan den Hoef

Vondst van de maand: waterrijke wandtegel Rariteitenkabinet aan de Slotweg Vondst van de maand: zwanenhalsband George Hitchcock en de Egmondse School De ruïne van het Kasteel van Egmond Het slot te Egmond aan den Hoef Grachten Slot op den Hoef even zonder water De Slotkapel van Egmond

Vondst van de maand: waterrijke wandtegel

Elke maand presenteert Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, de vondst van de maand. Daar krijgen deze bijzondere bodemvondsten een eigen vitrine, op Oneindig Noord-Holland worden ze met een verhaal in het zonnetje gezet. Deze maand staan de opgravingen uit het duingebied van PWN centraal.

>

Rariteitenkabinet aan de Slotweg

De meeste erfgoedliefhebbers zullen Egmond aan de Hoef bezoeken vanwege het kasteel en de abdij. Wat menigeen niet weet, is dat tegenover de ruïneuze resten van het kasteel zich een bijzondere plek bevindt die ons een geheel andere kant van het Egmond aan de Hoef van vroeger en nu laat zien.

>

Vondst van de maand: zwanenhalsband

Elke maand presenteert Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, de vondst van de maand. Daar krijgen deze bijzondere bodemvondsten een eigen vitrine, op Oneindig Noord-Holland worden ze met een verhaal in het zonnetje gezet. Deze maand staat een zwanenhalsband centraal.

>

George Hitchcock en de Egmondse School

In 1884 bezocht de beroemde Oostenrijkse keizerin Sissi de bollenstreek rond Egmond aan den Hoef. Niet om de velden vol tulpen en andere bloemen te aanschouwen, maar om een schilderij van dit typisch Hollandse beeld te kopen. De gelukkige kunstschilder van wie Sissi het schilderij kocht, was de Amerikaan George Hitchcock.

>

De ruïne van het Kasteel van Egmond

Het kasteel is in de 13e eeuw gesticht door de heer van Egmond, voogd van de Abdij. Het kasteel groeide uit tot één van de grootste van Holland. De bekendste eigenaar was graaf Lamoraal van Egmont, die in 1568 op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd. Het kasteel werd in 1573 door de geuzen verwoest om te voorkomen dat het in handen van de Spanjaarden zou vallen. Dezen waren in aantocht om Alkmaar te belegeren. De ruïne bleef tot 1798 bestaan. Toen werden de resterende delen verkocht en afgebroken. Een klein stukje van de rentmeestertoren bleef overeind.

>

Het slot te Egmond aan den Hoef

In Egmond aan den Hoef vind je de fundamenten en een stukje ruïnemuur van wat ooit het markante Kasteel Egmond was. Een indrukwekkend bouwwerk uit de middeleeuwen, waar uiteindelijk niets anders van overbleef dan een paar resten in een moeras. Het grondplan van de ruïne, die de resten tot op de dag van vandaag nog laten zien, voert ons terug naar de middeleeuwen.

>

Grachten Slot op den Hoef even zonder water

Eind september 2011 stonden de grachten rondom de imposante fundamenten van het Slot op den Hoef te Egmond aan den Hoef, voor het eerst droog. Dit was niet per ongeluk, maar bewust gedaan. In opdracht van de gemeente Bergen moest het opgehoopte slib uit de grachten worden gehaald. Dit zorgde voor een slechte waterkwaliteit en was slecht voor mens en dier. De schoonmaak was noodzakelijk, omdat de fundamenten en het erbij gelegen park een recreatieve functie hebben.

>

De Slotkapel van Egmond

Jan II van Egmont, ook wel Jan met de bellen genoemd, strijdt wat af gedurende zijn leven. Zijn bijnaam krijgt Jan tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. En de vergroting van de Slotkapel van Egmond is te danken aan een ruzie waar Jan bij betrokken is. Ruim 500 jaar na zijn dood krijgt zijn grafzerk toch een ereplaats in de kapel.

>