Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Voor altijd in de Adelbert Abdij van Egmond-Binnen

De Vader Abt van het klooster in Egmond Binnen woont sinds 1978 in de Adelbert Abdij van Egmond-Binnen.

Niet jaloers op de Paus

De Vader Abt van het klooster in Egmond Binnen woont sinds 1978 in de Adelbert Abdij van Egmond-Binnen. “Op de Paus ben ik helemaal niet jaloers. Wat een ingewikkelde taak heeft hij. Zeker nu, nu de kerk zo’n negatieve pers heeft. Wat moet hij doen? Ik zou het hem niet kunnen vertellen. In Egmond-Binnen merk ik niks van de negatieve pers. Iedereen is aardig en open tegen ons. Ik heb niet de indruk dat ze denken dat we verkeerde dingen doen. We krijgen veel bezoek, ook in onze winkel. Iedereen is enthousiast.”

De huidige Abdij van Egmond of de Adelbertabdij. Rijksdienst voor het cultureel erfgoed, monumentnummer 515957. Beeld via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Gezonde zeelucht

“Ik blijf voor altijd in Egmond-Binnen. In deze abdij, dat heb ik beloofd. En ik ben er gelukkig. Het is een schitterende plek en ik voel me er thuis. Best bijzonder, want ik ben geboren en getogen in Limburg. Daar kijken we toch een tikje negatief tegen Noord-Holland aan. Dat komt nog uit het verleden, toen de Noord-Hollanders de Limburgers onderdrukten. Ik heb in Amsterdam en in Rome gewoond. Daar had ik vaak last van hoofdpijn. Tijdens een bezoek aan het klooster in Egmond, merkte ik dat daar geen hoofdpijn had. Het was meteen over als ik bij Heiloo uit de trein stapte. Het zal de zeelucht zijn, denk ik.”

Groepsportret van de monniken bij de put. Foto: Abdij van Egmond.

Veertien monniken

“Vader Abt zijn is volgens velen een zware taak, maar ik voel het niet zo. Niet hier in Egmond. Uit het dorp en de omgeving komen gelukkig veel vrijwilligers die ons helpen met het onderhoud van de gebouwen, de ruime landerijen, in de kaarsenmakerij en in de winkel. We zijn nog maar met veertien monniken, alleen zouden we het niet redden. Iedere dag doet een van de broeders inkopen in het dorp.”

Plek in de geschiedenis

“Het klooster heeft een bijzondere plek in de geschiedenis van de gemeente Bergen. Eigenlijk zijn de Egmonden ontstaan vanuit het klooster. De monniken eten bijvoorbeeld geen vlees, maar wel vis. Hiervoor gingen ze naar Egmond aan Zee. Ze lieten daar een paar vissers voor hen vissen. De vissers gingen er natuurlijk wonen. Dat was het begin van het dorp Egmond aan Zee. In het begin woonden er alleen maar vissers, later ook mensen die het er gewoon fijn vonden. Onze orde komt oorspronkelijk uit Oosterhout in Limburg. Op 23 augustus 2010 bestaat het klooster 75 jaar. Dat gaan we uitgebreid vieren. Uit het hele land, maar ook uit Zweden en Frankrijk, komen monniken naar ons klooster. Er is zelfs een monnik uit Brazilië te gast.”

Bezoekers

“We hebben jaarlijks veel bezoekers die hier ook logeren. Het is hier niet eventjes goedkoop logeren. We verwachten van onze logees dat ze meedoen aan het kloosterleven. Dus op tijd op en een paar keer per dag naar de kapel. Mensen met een spirituele inslag zijn hier van harte welkom.”

Kijk voor meer informatie op de website van de Abdij van Egmond.

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.