Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De 10 best gelezen verhalen van Oneindig Noord-Holland

In het bijna tienjarige bestaan van Oneindig Noord-Holland zijn veel historische onderwerpen de revue gepasseerd. Het ene verhaal was onvermijdelijk populairder dan het andere. Wij zetten de best gelezen verhalen voor je op een rij.

1. Wat betekenen de drie kruisen van Amsterdam?

Op het dak van de bijna honderd meter hoge A’DAM toren in Amsterdam prijken drie grote verlichte kruisen. Trots kijkt het wapen van Amsterdam uit over de stad. Het simpele maar ijzersterke ontwerp verrast, verbaast en wordt door vlaggenexperts (vexillologen) van over de hele wereld geroemd. Maar wat betekenen die drie kruisjes eigenlijk?

Lees het verhaal hier.

Wapen van Amsterdam, gravure. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

2. Waarom staan gevels scheef?

Is het jou wel eens opgevallen dat grachtenpanden in Amsterdam vaak naar voren hellen? Of heb je wel eens een pand gezien dat, vreemd genoeg, naar achteren leunt? Eigenlijk staan de meeste grachtenpanden schots en scheef. Dat is niet omdat de huizen verzakt zijn, ze zijn bewust zo gebouwd. Maar waarom?

Lees het verhaal hier.

Scheve gevels in Amsterdam. Foto: Miquitos, via Flickr.

3. Eten en drinken in de Gouden Eeuw

“Ze geven weinig uit en leven hoofdzakelijk van roggebrood en bier, dat daar echter goedkoop te krijgen is, en voorts alleen van wat hun eigen bedrijf opbrengt”, merkte een reizende Italiaan op over de levensstijl van een West-Friese boerin in 1622.

Lees het verhaal hier.

Stilleven met kazen, door Floris Claesz. van Dijck, ca. 1615. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

4. Vikingen in Nederland

Wie tot de oudere generaties behoort, herinnert zich de kleurrijke schoolplaten waarop een woeste Viking met geheven hoofd staat te kijken naar de brand die zojuist is gesticht na de plundering van Dorestad in 834. In oude bronnen staat immers vermeld dat ‘Dorestatus’ in dat jaar en in 863 wordt ‘bezocht’ door een horde Vikingen. Maar zijn de Vikingen echt in Nederland geweest?

Lees het verhaal hier.

‘De Noormannen voor Dorestad’. Schoolplaat van J.H. Isings uit 1927.

5. Hansje Brinker

Voor de Amerikaanse toeristen is hij een held, maar onder Nederlanders is hij veel minder bekend: Hansje Brinker, de jongen die zijn vinger in een dijk stopte en zo Nederland redde. Dat Hansje nooit bestaan heeft, is niet belangrijk. En wist je dat hij eigenlijk de creatie is van de Amerikaans kinderboekenschrijfster Mary Mapes Dodge? En dat al in 1865. In 1950 kreeg Hansje een welverdiend monument op de Woerdersluis in Spaarndam.

Lees het verhaal hier.

Omslag van ‘Hans Brinker or The Silver Skates’, van Mary Mapes Dodge.

6. Amsterdam die grote stad, die is gebouwd op palen

“Amsterdam die grote stad, die is gebouwd op palen. En als die stad eens ommeviel, wie zou dat dan betalen?” Een bekend versje over het netwerk van grachten, heren- en pakhuizen, oude kerken en smalle straatjes rond de Amstel en aan het IJ. En nog behoorlijk accuraat ook!

Lees het verhaal hier.

De Dam met het Koninklijk Paleis, omstreeks 1850. Litho uit het Album voor de Aardrijkskunde. Collectie Atlas Dreesmann, Stadsarchief Amsterdam.

7. 10 dingen die je moet weten over Admiraal Michiel de Ruyter

Het indrukwekkende portret van Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter kent iedereen. Maar wat voor man ging er eigenlijk schuil achter dat grote harnas?

Lees het verhaal hier.

Portret van Michiel de Ruyter. Via Geheugen van Nederland.

8. Ben ik van Duitsen bloed?

Het voelt soms een beetje gek, als we tijdens een voetbalwedstrijd zingen dat we ‘van Duitsen bloed’ zijn. En daarna eren we ook nog de koning van Spanje! We zijn toch niet Duits en kwamen toch in opstand tegen de Spaanse koning? Waar komt die vreemde tekst vandaan?

Lees het verhaal hier.

Het oudste handschrift van het Wilhelmus. Via Wikimedia.

9. Het succesverhaal van Heck’s en Ruteck’s lunchrooms

De Heck’s en Ruteck’s lunchroomketen is een fenomeen in de geschiedenis van het Nederlandse horecawezen. We mogen gerust stellen dat dit concern het Nederlandse publiek heeft leren uit eten te gaan. Bijzonder was het gratis entertainment: zo hebben André van Duin en de zangeres Connie van den Bosch bij Ruteck’s hun eerste schreden op weg naar succes gezet. Tussen 1923 en 1964 waren Heck’s en Ruteck’s een begrip in Nederland.

Lees het verhaal hier.

De ‘Grote Heck’ op het Rembrandtplein, eind jaren dertig. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

10. De Huisjes van het Victoria Hotel Amsterdam

Dagelijks bewandelen vele mensen de weg van het Centraal Station in Amsterdam naar het Damrak. Bijna vanzelfsprekend passeren ze daarbij het Victoria Hotel. Wat misschien niet direct opvalt zijn de twee kleine, donkere zeventiende-eeuwse geveltjes die zijn ingemetseld. Wat is het verhaal achter deze twee pandjes?

Lees het verhaal hier.

Hoek Damrak met het Victoriahotel, ca. 1908. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Samenstelling: Sarah Remmerts de Vries

Publicatiedatum: 04/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.