Het succesverhaal van Heck’s en Ruteck’s lunchrooms

De Heck's en Ruteck's lunchroomketen is een fenomeen in de geschiedenis van het Nederlandse horecawezen. We mogen gerust stellen dat dit concern het Nederlandse publiek heeft leren uit eten te gaan. Bijzonder was het gratis entertainment: zo hebben André van Duin en de zangeres Connie van den Bosch bij Ruteck's hun eerste schreden op weg naar succes gezet. Tussen 1923 en 1964 waren Heck's en Ruteck's een begrip in Nederland.

In Amsterdam waren de ‘Grote Heck’ op het Rembrandtplein en de Victoria Lunchroom op de Nieuwendijk mateloos populair. Het unieke van het concept was dat men er niet alleen goed en betaalbaar kon eten, maar dat er ook naar live muziek kon worden geluisterd. Zanger en trompettist Nat Conella scoorde er met zijn hit ‘Oh Monah’ en het orkest van Malando bracht er vele malen het wereldnummer ‘Olé Guapa’ ten gehore. De lunchrooms hadden ook een sociale functie; de basis van menig huwelijk werd gelegd aan een Heck’s of Ruteck’s tafeltje.

De ‘Grote Heck’ op het Rembrandtplein, eind jaren dertig

De ‘Grote Heck’ op het Rembrandtplein, eind jaren dertig.

Grote Heck en Ruteck in Amsterdam

‘Ik heb er keihard moeten werken,’ vertelt de heer Vegerstee, 14 jaar zaalchef bij de ‘Grote Heck’. ‘Maar ik heb me er ook te barsten gelachen.’ En dan komen de anekdotes. ‘Het was op een zaterdagmiddag. In het orkest van Josephine Peusens zat een jonge gitarist die het liedje ‘Ghostriders in the sky’ zong. Bij navraag – hij stond niet op de loonlijst – bleek niemand, ook Josephine niet, deze man te kennen. Het bleek de acteur Johnny Kraaykamp te zijn die een deuntje wilde meespelen!’ Vegerstee zwijgt even. Met een weemoedige blik zegt hij: ‘Ik zou best nog eens terug willen naar die jaren.’

‘De Grote Heck’ op het Rembrandtplein bood plaats aan 900 gasten

‘De Grote Heck’ op het Rembrandtplein bood plaats aan 900 gasten.

Voor een snelle hap kon je ook terecht bij Ruteck’s Self Service Restaurant op de Kalverstraat. De heer Thöne herinnert zich nog goed hoe druk het er kon zijn. ‘Als kok stond je er ’s avonds alleen voor. Kreeg je ineens een busgezelschap van 40 man binnen die allemaal gebakken aardappelen wilden. Dat was dus onbegonnen werk, maar we hadden er een trucje voor. Tijdens het bakken deed ik er paprikapoeder doorheen. Zagen de aardappeltjes er toch lekker bruin uit. Ik heb er nooit een opmerking over gekregen.’

Heck’s Popularis (cafétaria) op de hoek van de Reguliersbreestraat.

Heck’s Popularis (cafétaria) op de hoek van de Reguliersbreestraat.

Gouden formule raakt uitgewerkt

Door onder meer de komst van de televise raakte de formule uitgewerkt. Voor vertier hoefde men zijn huis niet meer uit. Bovendien werd het café als uitgaansgelegenheid steeds populairder. In 1960 ging het bergafwaarts met Heck’s en Ruteck’s. De directie heeft met het organiseren van talentenjachten het tij nog proberen te keren. Alleen de lunchrooms in Rotterdam en Arnhem hebben het nog tot 1970 uitgehouden.

Auteur: Cees Mallander

Publicatiedatum: 16/06/2011