Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Begraafplaats Zuiderhof te Hilversum

Op deze prachtige begraafplaats zou iedereen wel begraven willen worden. De mooie ligging, de strakke gebouwen en de lommerrijke omgeving zijn precies zoals je je een plek voor een laatste rustplaats voorstelt. Aan de rand van Hilversum Zuid, tegen de Hoorneboegseheide aan, ligt begraafplaats Zuiderhof. Architect W.M. Dudok ontwierp de begraafplaats na zijn pensionering in 1957.

De begraafplaats is precies zoals Dudok had bedoeld. Er moest een gevoel van stilte over je heen komen. Vandaar dat het ontwerp sober gehouden is. “Dit is geen object voor architecturale praal. Met weinig middelen moet alles worden gezegd. Door de werking van de ruimtelijke verhoudingen moet de stemming, de humane sfeer, worden bereikt.”

Treurende katzurabomen

Vanaf de Kolhornseweg ga je een brede oprijlaan op, met aan weerskanten en in het midden een rij bomen. Op het gazon een treurbeuk en twee treurende katzurabomen. Net als de Noorderbegraafplaats uit 1929 is ook deze begraafplaats sober uitgevoerd. Aan de oprijlaan zijn twee ingangen. De ingang aan de noordkant is voor het publiek, die aan de zuidkant voor personeel en begrafenisondernemers.

Zuiderhof, entree. Beeld: Margo Schoote.

Rust en eindigheid

Het eerste zicht is op een ruim betegeld voorplein met links een waterpartij. In een u-vorm is er een galerij omheen gebouwd. De overkapping hiervan, met blauw geschilderde plafonds, rust op zuilen. Onder de linker overkapping is de ingang naar de aula. Vanuit de aula heb je een overweldigend, mooi en waardig uitzicht op een rij in groepen geplaatste, lage heesters, met daarachter een groot, leeg gazon, omringd door paden en bomen. Het geheel ademt een sfeer van rust en eindigheid uit.

Tijdens de restauratie zijn er in de wanden van de galerij doorgangen gemaakt. Zo is het mogelijk rechtstreeks, vanaf het voorplein, de begraafplaats op te lopen.

Zuiderhof 2010. Beeld: Hans Lensink.

Veld van lavendel

De graven liggen links en rechts achter de bomenrij, in vakken verdeeld. De nissenmuur is in 1966 gekomen. Betreed je de begraafplaats via de publieksingang, dan ligt links het columbarium; een ontwerp van Yvonne van der Pluijm. In het bosje kunnen urnen begraven of neergezet worden. Ook de kinderbegraafplaats, de kleine graven van elkaar gescheiden door haagjes, met een veld van lavendel, ontroert. Deze plek is gemakkelijk bereikbaar en ligt vooraan in de lege ruimte, met op de achtergrond moerbeibomen.

Auteur: Corry Dubois

Zuiderhof 2010. Beeld: Hans Lensink.

Bronnen

Annette Koenders, Hilversum: Architectuur en stedenbouw 1850 -1940, Monumenten inventarisatie project, 2001.
Oases van rust, geschiedenis van de Hilversumse begraafplaatsen, uitgegeven in 2010 door de Hilversumse Historische Kring ‘Albertus Perk’ en Museum Hilversum i.s.m. Streekarchief Gooi en Vechtstreek.
www.tgooi.info
www.egm.nl

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.