De begraafplaats en de ‘Heidense Kapel’ van Stroe op Wieringen

De hoogte, gelegen naast de driesprong Bierdijkerveldweg, Stroeërweg en Smerperweg, behorende tot het buurtschap Stroe, is sinds mensenheugenis een mystieke plek.

Book 1 min

In het midden van de begraafplaats stond één van de oudste kerken van het eiland.

Willibrordus

Naar verluidt zouden twee zogeheten leylijnen elkaar hier kruisen. Geschriften over deze plek voeren terug naar de achtste eeuw. De oudste kerk die hier stond was gewijd aan de eerste bisschop van Utrecht, Willibrordus (658-739). Aannemelijk is dat de locatie al veel langer is gebruikt voor religieuze doeleinden. In de voorchristelijke tijd zou er een heidense tempel hebben gestaan. De naam ‘heidense kapel’, eeuwenlang gangbaar onder de Wieringer bevolking, verwijst hiernaar. De historie van de plek is verweven met legendes en verhalen, zoals over de betekenis van het varken, waarvan een beeltenis boven de deur van de kapel aanwezig was, en over de tijdens de beeldenstorm zoekgeraakte gouden klepel van de torenklok. Het kerkhof rond de afgebroken kapel is nog steeds in gebruik.

De verdwenen kapel van Stroe in de 18e eeuw.

De verdwenen kapel van Stroe in de 18e eeuw. Naar een tekening van Pieter van Cuyck (1778).

Tufstenen kapel

De middeleeuwse kapel die hier heeft gestaan kennen we van een paar summiere beschrijvingen en enkele afbeeldingen, onder andere een 18e-eeuwse tekening van Pieter van Cuyck. Het was een uit tufsteen opgetrokken bouwwerk, in de volksmond bekend als de ‘Heidense Kapel’. Rond 1880 is dit gebouw afgebroken. Op dit moment staat er op de oorspronkelijke plek een houten schuurtje voor de opslag van een kruiwagen en gereedschap.

Herbouw?

Een initiatiefgroep wil op de plaats van de Heidense Kapel een nieuwe bouwen om de herinnering aan deze spirituele plek nieuw leven in te blazen. Er ligt een voorstel om de bodem van deze kapel te bedekken met brokstukken van sarcofaagdeksels die op Wieringen zijn gevonden.

Publicatiedatum: 10/07/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Paul-J. Kaan schreef:

    tijd voor een update: en staat in middels weer een hele opnieuw gebouwde Authentieke Kapel met boven de entree weer een werk van Sint anthonio met een varken. Niemand weet de oorsprong van dit werk. het blijft allemaal giswerk. er schijnt alleen een afbeelding met alleen een varken te hebben gehangen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN