Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Laren

In het spoor van de ‘Moordenaar’ De heidense oorsprong van onze feestdagen Bijzondere (bij)namen: Gooi en Vechtstreek Met Jan Feith door het Gooi (1933) Versteend dino ei in Laren Natuur veert op in Laarder Wasmeer Larense Berg-Stichting voor Joodse kinderen De wonderlijke watertorens van Noord-Holland Weet je t’ Bonte Paard? Hein Kever Kunstpaus H.P. Bremmer Jo Koster: neo-impressionist in Laren Neo-impressionisten in het Gooi Suze Robertson: Schilder van sociale misstanden Anton Mauve. Toch is haar werk niet onverdienstelijk en is haar werk in verschillende collecties vertegenwoordigd, waaronder in bijvoorbeeld de collectie van museum Arina Hugenholtz Wally Moes Urnenveld op de Westerheide St. Janskerkhof, Laren Het Singer Museum te Laren De kunstenaar van de sneeuw Sint Jansprocessie, Laren Kerst in museum Singer Laren Singer: "I have found my country" De Brink in Laren: hart van het dorp Larenberg Jan Sluijters: meester van het kleurgebruik Het schapenkampje op de Westerheide Steil zandwandje op de Westerheide De paarse heide Een van de mooiste watertorens van Nederland Het afgraven van grind Een fietstocht van 24 uur Albert Neuhuys was wereldberoemd Het ongeval van de Gooische Moordenaar Villa De Wilde Zwanen, Laren De komst van de verfkliederaars De dag dat De Denker werd geroofd De Larense dorpsomroeper en de Amerikaanse schilder Het verhaal over de Larense dorpsomroeper en de Amerikaanse schilder Gooi en Vecht: kunst in Laren

Bloemen in Singer Laren

Bewonder de bloemstillevens uit de collectie van Singer Laren in de Van den Brinkgalerij. Dit geliefde genre kent een lange traditie in Nederland en ondergaat rond 1870 een grote verandering. Van natuurgetrouwe, bijna encyclopedische weergaven, naar expressieve schilderijen in felle kleuren met losse penseelstreken, geschilderd door modernisten zoals Leo Gestel.

> Book 1 min

Henri Martin & Henri Le Sidaner

Van 22 januari tot en met 11 mei 2025 presenteert Singer Laren een bijzondere dubbeltentoonstelling waarin de werken van de bevriende Franse schilders Henri Martin (1860-1943) en Henri Le Sidaner (1862-1939) centraal staan. De tentoonstelling is een unieke samenwerking met de gerenommeerde Designstudio Kiki & Joost, die verantwoordelijk is voor de eigentijdse scenografie. Deze geeft bezoekers de mogelijkheid om zich volledig onder te dompelen in de idyllische en intieme wereld van de twee neo-impressionisten.

> Book 2 min

Een nieuwe kijk. Hoogtepunten uit de collectie van Singer Laren

Vanaf 3 september is in Singer Laren een nieuwe thematische collectiepresentatie te zien met hoogtepunten van het Nederlands impressionisme en modernisme. De presentatie biedt een nieuwe kijk op de collectie door het uitlichten van beeldbepalende verzamelaars, de rol van vrouwen en persoonlijke verhalen achter de werken. Daarnaast krijgt de grootste deelcollectie van het museum, bestaande uit werken op papier, meer aandacht.

> Book 2 min

Fossielen Fabels Feiten

De betoverende tentoonstelling ‘Fossielen Fabels Feiten’ neemt bezoekers mee op een buitengewone reis door de rijke folklore geschiedenis van fossielen. Hoe werd er vroeger over fossielen gedacht?

> Book 2 min

In het spoor van de ‘Moordenaar’

‘Rammeldebammeldebammeldebam, Daar komt de Gooische stoomtram!’ klonk het in 1902. Deze tram kreeg al gauw de bijnaam ‘Gooische Moordenaar’. We volgen zijn spoor van Amsterdam via Diemen, Muiden en Naarden naar Laren.

> Book 9 min

De heidense oorsprong van onze feestdagen

Onze christelijke feestdagen mogen dan vanzelfsprekend lijken, hun oorsprong is eigenlijk ouder dan je denkt. Haast alle feesten en hun symbolen, van de vrolijke paashaas tot de gezellige kerstboom, zijn namelijk ontstaan uit heidense (offer)feesten. De kerk was er alleen érg goed in om deze bestaande feesten een christelijk tintje te geven.

> Book 8 min

Bijzondere (bij)namen: Gooi en Vechtstreek

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: Gooi en Vechtstreek.

> Book 7 min

Met Jan Feith door het Gooi (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Door Gooiland op stap!’

> Book 7 min

Versteend dino ei in Laren

Dwaal mee door de tijd in het geologisch museum in Laren. Een sjamaan vertelt je over het leven op aarde 66 miljoen jaren geleden. Je ziet versteende dino eieren. Je hoort het binnenste van de aarde rommelen. Kijk daar: een kolossaal dijbeen van een mammoet.

> Book 4 min

Natuur veert op in Laarder Wasmeer

Vennetjes van het Laarder Wasmeer waren ooit het ‘afvoerputje’ van Hilversum. Hier werd onvoldoende gezuiverd rioolwater op geloosd. Na een grootscheepse sanering is het nu een interessant natuurgebied.

> Book 4 min

Larense Berg-Stichting voor Joodse kinderen

In een bosrijk gebied aan de zuidkant van het dorp Laren, grenzend aan de Hilversumse hei, stond van 1911 tot 1971 het gebouwencomplex van de Berg-Stichting. Met een voetbalveld, boomgaard, groentetuin, pluimveehouderij en bijenkasten was de stichting volgens de Rijksinspectie een van de beste kindertehuizen van Nederland.

> Book 4 min

De wonderlijke watertorens van Noord-Holland

Al sinds het begin van de negentiende eeuw vormen watertorens een belangrijk onderdeel van het vlakke Nederlandse landschap. De meest markante watertorens zijn de drinkwatertorens, die vanaf 1856 werden gebouwd. Vanwege de forse afmetingen vallen deze het meest op en werden ze door de waterleidingbedrijven als een visitekaartje beschouwd. Zodanig dat er veel aandacht werd besteed aan het uiterlijk van de torens. Hieronder vind je de zeven meest bijzondere torens van Noord-Holland.

> Book 5 min

Weet je t’ Bonte Paard?

Café t’ Bonte paard aan de Naarderstraat in Laren is al zo’n vier eeuwen oud. Het is van oorsprong een achttiende-eeuwse boerderij en tevens herberg. In de loop der tijd is de dorpsherberg weliswaar behoorlijk verbouwd en gepleisterd, maar tot op de dag van vandaag is het interieur echter bewust weinig gemoderniseerd waardoor het nog steeds herinnert aan de lange geschiedenis van het bedrijf.

> Book 3 min

Hein Kever

Op 19 juni 1854 zag Jacob Simon Hendrik Kever, alias ‘Hein’, het levenslicht in Amsterdam. Al vroeg had de dromerige Hein een neiging tot tekenen en schilderen. Hij kon op school niet makkelijk meekomen en het ontbrak hem aan belangstelling voor de zakelijke en nuchtere dingen in het leven. Zijn moeder was bevriend met de familie van Jozef Israels en besloot de oude meester-schilder om hulp te vragen. Israels bemiddelde meerdere malen voor de jonge Kever, die zou uitgroeien tot één van de bekendste Larense schilders.

> Book 2 min

Kunstpaus H.P. Bremmer

Hendrik P. Bremmer (1871-1956) was ooit zelf als kunstenaar begonnen, maar ontwikkelde zich in de periode 1900 tot 1930 tot een ware ‘kunstpaus’: een man met een grote macht en aanzien in de wereld van kunst en cultuur.

> Book 5 min

Jo Koster: neo-impressionist in Laren

Het Gooi staat met name bekend om de kunstenaars die vanaf het derde kwartaal in grote groepen kwamen: de Haagse Scholers. Ook hebben er kunstenaars gewoond en gewerkt in het Gooi die tot de tweede generatie vernieuwers behoorden: Ferdinand Hart Nibbrig, Jan Sluijters, maar ook kunstenares Jo Koster zijn hier sprekende voorbeelden van.

> Book 3 min

Neo-impressionisten in het Gooi

Omstreeks 1890 raakten kunstenaars in Nederland geïnspireerd door nieuwe vormen van kunst. Van Gogh was een grote inspiratiebron, maar ook de Franse en Belgische neo-impressionisten en pointillisten, zoals bijvoorbeeld het werk van Seurat.  Ferdinand Hart Nibbrig, maar ook Jo Koster behoorden tot de eerste groep van Nederlandse neo-impressionisten – en zij werkten in Laren.

> Book 2 min

Suze Robertson: Schilder van sociale misstanden

Ondanks dat de armoede een geliefd onderwerp was onder kunstenaars, waren zij niet altijd bijzonder betrokken bij de omstandigheden waarin de plaatselijke bevolking verkeerde. Schilderijen over de lagere sociale klassen waren omstreeks 1890 veelal lieflijk en romatisch. Lien Heyting schrijft hierover in haar boek ‘De Wereld in een dop’ (1994) over de kunstenaars die eind negentiende eeuw naar Laren trokken het volgende: ‘Hoe meer de dorpse eenheid tussen mens en natuur bedreigd werd, des te zoetelijker die door de schilders werd weergegeven. Nooit eerder hebben ze in de armoede  […] zoveel lieflijks gezien als juist toen’.

> Book 2 min

Arina Hugenholtz

Arina Hugenholtz (1848-1934) staat met name bekend als leerling van Anton Mauve. Toch is haar werk niet onverdienstelijk en is haar werk in verschillende collecties vertegenwoordigd, waaronder in bijvoorbeeld de collectie van museum Singer Laren.

> Book 2 min

Wally Moes

Jozef Israëls, Albert Neuhuys en Anton Mauve worden in een adem genoemd als we het hebben over de ontdekking van het Gooi door kunstenaars. Zij zijn volgens de literatuur verantwoordelijk geweest voor een algehele nationale en internationale bekendheid van deze streek en voor Laren in het bijzonder.  Er is echter nooit onderzocht waarom er in de laatste twee decennia van de negentiende eeuw een grote opmars ontstond van veelal Amsterdamse kunstenaressen die naar het Gooi trokken. Een van de bekendste vrouwelijke kunstenaars die zich aan het einde van de negentiende eeuw in Laren vestigde was Wally Moes (1856-1918). Zij behoorde tot de groep van tweede generatie kunstenaars die naar het Gooi trok.

> Book 3 min