Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Crowdfunding voor fotoboek ‘Forgotten Heroes’

Voor zijn fotoserie ‘Forgotten Heroes’ fotografeerde Ezra Böhm ambachtslieden door het hele land. Drie jaar lang reisde hij door Nederland op zoek naar de meest bijzondere, nog bestaande ambachten, om ze in alle glorie vast te leggen. Om de ruim 130 foto’s van 16 verschillende ambachten in een boek te bundelen is de fotograaf een crowdfunding gestart. Deze loopt tot 3 mei.

Over Forgotten Heroes

De foto’s zijn gecreëerd in samenspraak met de ambachtslieden om deze werelden met respect en naar waarheid te vast te leggen. De esthetische visie van het werk is geïnspireerd op schilderijen van de oude meesters.

Het boek wordt uitgegeven door befaamd uitgeverij ‘Komma’, onder andere bekend van het Rijksmuseum boek. In meer dan 200 pagina’s zien wie ruim 100 foto’s van 16 verschillende ambachten. Hiermee wordt het boek een nog nooit eerder vertoond document dat de enorme diversiteit, rijkdom en het belang van de Nederlandse werkcultuur omvat.

Bij elke ambacht worden belangrijke verhalen verteld die in het Engels en Nederlands te lezen zullen zijn. Zo lees je over bijzondere tradities, anekdotes en die geschiedenis van het ambacht, maar ook hoe ze er vandaag de dag voor staan, waarom ze zo belangrijk zijn voor Nederland en wat er voor nodig is om te kunnen blijven bestaan.

In de vormgeving, dat is gedaan door TokoDesign, is het thema ‘Vergeten Helden’ door het hele boek op kunstige wijze doorgetrokken. Zo mag je bijvoorbeeld zelf de foto’s van twee ‘Vergeten Helden’ kiezen en inleggen op de cover van het boek.

Het belang

De ambachtelijke sector heeft een enorme culturele, sociale, economische en ecologische impact op onze samenleving. Het doel van de serie is om de nieuwe generatie te enthousiasmeren voor deze sector om deze voor uitsterven te behoeden en de wereld te helpen op zijn weg naar duurzaamheid.

Kwalitatief: De ambachtelijke producten worden overschaduwd door de massaproductie van de fabrieken, toch onderscheiden zij zich wel degelijk door eerlijkere en kwalitatief betere producten te maken met een hogere symbolische waarden dan de producten uit de fabriek.

Ecologisch: De manier van werken heeft bovendien minder negatieve gevolgen voor de natuur of is soms zelfs essentieel voor het behoud van de natuur. Zoals de jagers die dierenpopulatie in balans behouden en de herders die zorgen met hun schapen dat het landschap niet overwoekerd.

Cultureel: Ambachten slaan de brug tussen ons verleden en de huidige wereld. Ze zijn daarom essentieel voor het behoud van het gevoel van identiteit binnen een samenleving en bieden een vorm van educatie over de werk- en cultuurgeschiedenis binnen een land of regio.

Psychologische waarde: De ambachten laat ons anders kijken naar de enorme massa-productie industrie van vandaag de dag. Ze creëren bewustwording en bieden een alternatief product op kleine schaal.

Maatschappelijk: Er is op het moment groot tekort aan vakmensen in Nederland. De huidige maatschappij is vooral gericht op technologische innovatie en het werken met de handen verliest enorm aan populariteit. De toekomstige bouwers van ons land zullen geënthousiasmeerd moeten worden in de maatschappij overeind te houden.

Crowdfunding

Het maken van een boek kost veel geld en om ‘Forgotten Heroes’ te kunnen realiseren heeft Ezra Böhm alle hulp hard nodig. Neem een kijkje op de crowdfunding website Voor de Kunst, daar staan ook de mooie tegenprestaties vermeldt.

Wil je meer weten over het project ‘Forgotten Heroes’? Kijk dan op de website of Instagram van Ezra Böhm.

Bron: Voor de Kunst

Publicatiedatum: 18/04/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.