Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Liefde voor het landgoed

Nederland kent ongeveer 1.200 kastelen en buitenplaatsen. Daarvan zijn er nog zo’n 600 in particulier bezit, waarvan de helft wordt bewoond door de eigenaar. In de nieuwe televisieserie 'Liefde voor het Landgoed' worden zes bijzondere bewoners van die Nederlandse kastelen en buitenplaatsen gevolgd. Zij hebben de missie om het familielandgoed te behouden voor de volgende generaties.

Voor veel bewoners geldt dat het landgoed al generaties lang in handen van de familie is. De bewoners is er dan ook alles aan gelegen om deze fantastische plek vol cultureel erfgoed te behouden en te blijven bewonen. Zelfs als dat betekent dat men zelf de verfkwast ter hand moet nemen, kaplaarzen moet aantrekken of op de grasmaaier moet klimmen om de uitgestrekte tuinen te onderhouden. Want waar de overgrootouders vaak nog konden terugvallen op tientallen personeelsleden en er genoeg oud geld was om in weelde en overvloed te leven; anno 2024 is het hebben en onderhouden van een landgoed vaak een financiële uitdaging.

In Liefde voor het Landgoed zien we hoe Nederlandse landgoedbewoners met creativiteit, ondernemerslust en passie strijden voor het behoud van hun landgoed.

Is er opvolging?

Bij elke afweging denkt de landgoedbeheerder aan de volgende generatie(s). Willem en Aert van landgoed Maarsbergen willen allebei hun ouders opvolgen. Maar dan moet het hoofdhuis wel eerst gemoderniseerd worden. De 93-jarige Agnes Kamerlingh Onnes-barones van Dedem woont nog op kasteel Vosbergen. Maar ook een barones heeft uiteindelijk wat hulp nodig om zelfstandig te blijven wonen.

De serie Liefde voor het Landgoed, met voice-over door André van Duin, is elke vrijdag om 21.30 uur te zien bij MAX op NPO 1. Kijk hier voor meer informatie (en de eerste aflevering van vrijdag 12 april).

Bron: NPO

Publicatiedatum: 16/04/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.