Gerrit van der Veen: kunstenaar in het verzet

De Persoonsbewijzencentrale en de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in 1943 zijn onlosmakelijk verbonden met verzetsman Gerrit van der Veen. In de Schatkamer is tussen 28 februari en 24 mei een groot aantal van deze vervalsingen te zien, die vele onderduikers en verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gered.

De Persoonsbewijzencentrale en de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in 1943 zijn onlosmakelijk verbonden met verzetsman Gerrit van der Veen (1902-1944). Van der Veen, voor de oorlog actief als beeldhouwer, weigerde in 1942 lid te worden van de door de Duitse bezetter ingestelde Kultuurkamer en ontpopte zich al snel tot belangrijke leider van het verzet. Zwervend langs Amsterdamse onderduikadressen zette hij de Persoonsbewijzencentrale op, een verzetsgroep die op grote schaal verschillende soorten identiteitsbewijzen, distributiestamkaarten, briefpapier van de Duitse bezetter en andere officiƫle documenten namaakte. In de Schatkamer is dankzij een bijzonder schenking uit 2019 een groot aantal van deze vervalsingen te zien, die vele onderduikers en verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gered. Gerrit van der Veen werd in 1944 opgepakt op zijn schuiladres en gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

De uitgebrande zolderverdieping van het gemeentelijk Bevolkingsregister. Foto: Stadsarchief Amsterdam.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag van 10 – 17 uur
Zaterdag en zondag van 12 – 17 uur

Adres
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
Telefoon: +31 (0)20 – 251 15 11
Email: info@stadsarchief.amsterdam.nl

Het Stadsarchief bereikt u met tram 24, halte Muntplein of metro 52 (Noord/Zuidlijn), haltes Vijzelgracht of Rokin. Zie: www.amsterdam.nl/stadsarchief.