Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vuurtoren Groote Kaap Julianadorp

De geboorte van Julianadorp is exact gedateerd op het jaar 1909. Door de bouw van een kerk promoveerde buurtschap Loopuyt tot volwaardig dorp, het centrum van polder het Koegras. Prinses Juliana was net geboren en zo kreeg het dorp haar naam. De Zanddijk ten westen van het dorp is veel ouder, in 1666 aangelegd als bescherming tegen de Noordzee. Voorlopers van de huidige vuurtoren Groote Kaap stonden ook al op deze Zanddijk.

Invasie

Al rond 1800 beschreef de Engelse Admiraal Knight twee kapen vlakbij de locatie waar nu Julianadorp ligt. De kaap was ooit bedacht als een stellage, een bouwwerk op het land met een herkenbare vorm, waardoor zeelieden wisten op welke kust men voer. In het jaar 1799 was op de kust tussen Huisduinen en Groote Keeten een korte, maar bloedige oorlog uitgevochten, de Russisch-Engelse invasie.

Vuurtoren Zanddijk, Groote Kaap nabij Julianadorp. Bouwjaar: 1966, vervangen in 1988. Ontwerper: onbekend. Torenhoogte: 16,8m. Lichthoogte: 31m. Lichtkarakter: OcWRG10c. Deze vuurtoren heeft geen monumentenstatus. Beeld: B.C.Boere, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Telegraaf

Polder het Koegras, het achterland van de Zanddijk, is vanaf 1610 geleidelijk aan ontstaan. De kwelder Koegras bestond vooral uit stuifduinen met laagten waar plantengroei tot ontwikkeling kwam. Dichter-hoogleraar Nicolaas Beets noemde in zijn boekTeun de Jager dit gebied “Woestijn van het Koegras”. De grond was erg arm en het landschap was te vergelijken met het strand. Het houden van schapen was lang de enige activiteit. Wegen waren er niet. Bij aanleg van het Noordhollands Kanaal rond 1824 is aan de oostkant van de kwelder een dijk aangelegd: een polder was geboren. Gebruik van kunstmest maakte de grond meer vruchtbaar, de veehouderij kwam tot ontwikkeling. Midden 1800 verbouwden de boeren haver, gerst en kanariezaad en hielden ook rundvee. Toen er in polder Koegras nog geen PTT was, had de lichtwachter van de beide Kapen ook een Telegraaf. Hij woonde waarschijnlijk in een van de huisjes nabij de Callantsogervaart. De boeren maakten van deze Telegraaf gebruik om berichten te verzenden.

Stalen toren

Gietijzeren bakens namen in 1871 de plaats in van de eerdere houten bouwwerken. Er kwam een vast wit licht op de torens. Het lage licht en het hoge licht vormden samen de lichtenlijn Zanddijk. Deze heeft tot 1985 bestaan. In 1966 is de hoge gietijzeren vuurtoren uit 1871 vervangen door een ronde stalen toren, in felrode kleur. In 1985 kwam een vrijwel identieke toren hiervoor in de plaats. Helaas is de Kleine Kaap uit 1871 gesloopt midden jaren zeventig van de vorige eeuw.

Auteur: Anita Blijdorp.

Met dank aan: Maarten Noot, Helderse Historische Vereniging.

Bron

Peter Kouwenhoven, Vuurtorens, lichtschepen en kapen, nautisch erfgoed van Nederland. Winco Publishing, 2010.

Publicatiedatum: 24/01/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

2 reacties
  • Marina Kraaij schreef:

    Na de 17 jaar dat we in de Noordkop wonen, hebben we besloten hier te blijven en wil ik ook alles er over weten!

  • Theo. Hoogenbosch schreef:

    Met familie gingen wij die strandopgang ( paal acht genoemd )altijd naar het strand . Heerlijk in de hete zomers van b.Ov. 1976 en 1977.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.