Lage Vuurtoren IJmuiden: kopje kleiner

IJmuiden heeft twee vuurtorens die al honderd jaar door het leven gaan als Hoge en Lage vuurtoren. Dat is niet altijd zo geweest. De torens zijn in 1877 als identieke zuilen ontworpen en gebouwd. De voorspoedige industriële ontwikkeling van Nederland, met Amsterdam als belangrijke internationale haven, leidde tot de bouw van grotere zeeschepen. IJmuiden was in 1909 dringend toe aan een bredere en diepere vaargeul.

Book 1 min

Kopje kleiner

Daardoor was het nodig de lichtenlijn aan te passen. Er moest ongeveer tien meter van de buitenste vuurtoren af. De bovenste drie etages, mét lichthuis, zijn eraf geschroefd en naar Vlieland overgebracht. Op het achtergebleven onderstel van de nu lage buitentoren heeft de firma Penn & Bauduin een nieuw lichthuis geplaatst. Sinds die tijd spreken IJmuidenaren van het Hoge Licht of de Binnentoren. En van het Lage Licht of de Buitentoren. IJmuiden maakte na de Tweede Wereldoorlog een enorme groei door, als ook de scheepvaart op het Noordzeekanaal. In 1966, bij het verlengen van de havendammen richting zee,  is de lichtenlijn opnieuw aangepast. De Buitentoren werd op een soort slede 40 meter zuidwaarts gesleept. Nog een aanpassing volgde in 1990: een nieuw lichthuis verving het oude exemplaar van 1909 op de buitentoren. Beide torens zijn sinds 1981 een rijksmonument.

Kleine vuurtoren van IJmuiden, 2008. Foto: Willem Jans, via Wikimedia (CC BY 3.0).

Roodbruine kleur

Beide IJmuider vuurtorens waren aanvankelijk rood geschilderd, maar kort na de bouw zijn er witte banden op aangebracht. Waarschijnlijk was dit om ze te kunnen onderscheiden van de eveneens roodbruine torens van Egmond aan Zee. Bij de verbouwing in 1909 hebben beide torens van IJmuiden hun oorspronkelijke roodbruine kleur teruggekregen. En die kleur siert deze monumenten tot op de dag van vandaag.

Auteur: Anita Blijdorp

Bronnen:

  • G. Woning, Honderd jaar vuurtorens in IJmuiden (1979).
  • Peter Kouwenhoven, Vuurtorens, lichtschepen en kapen, nautisch erfgoed van Nederland. Winco Publishing, 2010.
  • Nederlandse Vuurtoren Vereniging.

Publicatiedatum: 27/01/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN