Julianadorp

Koningin Juliana in Julianadorp Vuurtoren Groote Kaap Julianadorp Verhalenpaviljoen Den Helder: Het voorjaar als trekker van formaat

Koningin Juliana in Julianadorp

Straten, bruggen, scholen, ziekenhuizen, plantsoenen, torens en zelfs een fietsenbos. Naar de geliefde koningin Juliana (1909-2004) is heel wat vernoemd. Van alle leden van de koninklijke familie heeft zij de meeste straten op haar naam staan: in 2013 telde Nederland ruim 284 kilometer aan Julianawegen, -singels en -straten. Maar van de twaalf provincies heeft alleen Noord-Holland een heus Julianadorp, dat zijn geboortejaar deelt met de voormalige koningin.

>

Vuurtoren Groote Kaap Julianadorp

De geboorte van Julianadorp is exact gedateerd op het jaar 1909. Door de bouw van een kerk promoveerde buurtschap Loopuyt tot volwaardig dorp, het centrum van polder het Koegras. Prinses Juliana was net geboren en zo kreeg het dorp haar naam. De Zanddijk ten westen van het dorp is veel ouder, in 1666 aangelegd als bescherming tegen de Noordzee. Voorlopers van de huidige vuurtoren Groote Kaap stonden ook al op deze Zanddijk.

>

Verhalenpaviljoen Den Helder: Het voorjaar als trekker van formaat

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

>
NL | EN