Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Natuurbrug Zanderij Crailoo over spoorlijn en provinciale weg

Met zijn 800 meter is de Natuurbrug Zanderij Crailoo  de langste natuurbrug van de wereld. Als u op de brug staat heeft u een prachtig uitzicht over de golfvelden. Door zandafgravingen is het hier zo diep geworden. Dankzij de natuurbrug kunnen dieren nu zonder gevaar voor eigen leven gemakkelijk van de Bussummerheide naar Spanderswoud lopen. Met een beetje geluk komt u hier reeën tegen. Niet alleen de dieren hebben er voordeel bij, ook wandelaars, fietsers, ruiters en de planten maken gebruik van de brug.

Veilig oversteken

Voor 1870 waren de Bussummerheide en het Spanderswoud met elkaar verbonden. Dieren konden toen gemakkelijk van het ene gebied naar het andere gebied lopen. Met de komst van de spoorlijn van Amsterdam naar Hilversum in 1874 konden de dieren moeilijk oversteken. En hoe meer de tijd vorderde hoe meer er werd aangelegd.

Na de spoorlijn kwam er een drukke provinciale weg, sportvelden en een bedrijventerrein. Voor de reeën, dassen en boommarters was het nogal wat om veilig over te steken. Het Goois Natuurreservaat zag in dat het voor het behoud van het landschap belangrijk was om hier iets aan te doen. Maar daarvoor was veel geld nodig. Het is gelukt om het bedrag van bijna 15 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

Natuurbrug Zanderij Crailoo.Beeld: Wikimedia Commons M.M.Minderhoud of Wikipedia/Michiel1972, CC BY-SA 3.0

Dieren spotten

Wie geduld heeft en stil is heeft grote kans hier reeën te zien. Vaak houden de reeën zich op in het beboste gebied aan het begin van de natuurbrug.

Enkele feiten over de natuurbrug:
Lengte: 800 meter
Smalste breedte: 50 meter
Grootste breedte incl. taluds: 150 meter
Hoogte: tot 14,5 meter +NAP
Benodigde grond: 685.000 m3
Kosten: € 14,75 miljoen
Bouw: 3,5 jaar

De kans is groot om reeën te zien bij de natuurbrug. Beeld: Goois Natuurreservaat.

Publicatiedatum: 24/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.